Vučić: Nećemo tolerisati nasilje nad Srbima na Kosmetu

BEOGRAD

(RTS)

Srbija je na današnji upad specijalaca kosovske policije na sever Kosmeta reagovala odmereno, mirno i staloženo, ali je jasno upozorila da neće tolerisati nasilje nad Srbima, rekao je predsednik Aleksandar Vučić tokom vanrednog obraćanja javnosti. Poručuje da, ako se albanski predstavnici u bilo kom trenutku odluče za organizovano nasilje nad srpskim narodom, Srbija će pronaći način da zaštiti stanovništvo. Pozvao je Srbe da budu mirni i da uklone barikade.

Predsednik je upozorio da Beograd nikome neće dozvoliti da provodi nasilje nad srpskim narodom rušeći sve potpisane sporazume.

Iz obraćanja predsednika Aleksandra Vučića

“Gospodo iz Brisela, od čega više da se uzdržimo?”

Vučić je izjavio da se danas videlo da srpski narod nema na koga da se osloni osim na sebe i svoju državu.

“Danas se videlo da srpska suza nema roditelja, da moramo sami o sebi da brinemo, da naš narod nema na koga da se osloni, osim na sebe i svoju srpsku državu”, rekao je Vučić i dodao da je rekacija EU takva da je radije ne bi komentarisao.

“Pozvali su na uzdržanost sve strane. Od čega da se uzdržimo – to je moje pitanje za EU. Molim Mogerini, Kocijančič…sve, da mi kažu od čega da se uzdržimo, šta smo uradili? Otvorio sam fabriku u Nišu, radovali smo se našim ekonomskim uspesima”, rekao je Vučić.

Upitao je i šta su to Srbi uradili Albancima i čime su ih uvredili i naterali da pogaze sve sporazume.

“Od čega da se uzdržimo? Kažite mi, gospodo iz Brisela, od čega više da se uzdržimo? Ili bi trebalo vi da se uzdržite makar od licemerja, ako možete”, dodao je Vučić.

Dodao je da će se nastaviti razgovori s predstavnicima Albanaca ali uz pokušaje da to ima smisla a ne da se popunjava medijsko vreme,

“Već da dođe do rezultata čije provođenje garantuje neko iz međunarodne zajednice, a ne kao danas”, ukazao je predsednik.

Poručuje da će se dijalogom i razumom boriti protiv bezumlja i nerazumevanja i namere onih koji bi ratovima i dugim cevima da uređuju sadašnjost i budućnost.

“Duge cevi nas vode u tešku prošlost”, rekao je predsednik.

Podsetio je da je izdao naređenje načelniku Generalštaba da vojska bude u najvišem stepenu borbene gotovosti.

“Mi ćemo se kao suverena zemlja ponašati u skladu sa interesima, snažićemo armiju i kao što sam rekao u Mitrovici, ponoviću za one koji nisu razumeli, čuvaćemo mir gotovo po svaku cenu. Ovo ‘gotovo‘ kažem zbog bezumlja i iracionalnog ponašanja onih koji misle da prave generalne probe za progon Srba sa severa Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.

Upozorio je albanske predstavnike u Prištini da, ako se, u bilo kom trenutku odluče za organizovano nasilje nad srpskim narodom, Srbija će pronaći način, ne da bilo koga napada, već da zaštiti stanovništvo.

“Ni časa neću časiti”, poručio je.

Zamolio je Albance da je doalze sa dugim cevima i ne napadaju Srbe i da ne ispituju strpenje srpskog naroda i države.

“I da podsetim međunarodne faktore, međunarodno-javo pravno je na strani Srbije, da dobro pročitaju rezoluciju 1244 i Briselski sporazum, i dobro će razumeti sve što sam govorio”, naveo je Vučić i dodao da mu je najvažnija bezbednost i sigurnost srpskog naroda.

Zahvalio je pripadnicima vojske i policije na prikazanoj odgovornosti i izvršavanju naređenja nadređenih i dodao da su oni pokazali koliko je Srbija ozbiljna i koliko nikada neće da ugrozi mir i koliko je spremna da zaštiti nenaoružano stanovništvo.

“Što se Albanaca tiče, mi sa njima želimo dugotrajan mir, ali on ne mož da nastane na temeljima pogroma, progona srpskog življa i na politici dugih cevi na svaka dva meseca. Jedanput sam rekao, ‘Oluje‘ i ‘Bljeska‘, za vreme dok sam ja predsednik, neće biti”, poručio je Vučić.

“Ugrožen mir s ciljem satanizacije Srba”

Kako je naveo, po treći put od 26. marta na apsolutno neprimeren način ugrožen je mir, napadnut mir i pokušano da se od Srbije dobije odgovor koji bi Priština mogla da iskoristi, zajedno sa jednim delom međunarodne organizacije, da satanizuju Srbe.

To su, istakao je, učinili bez bilo kakvog prava i suprotno Biselskom dogovoru i sporazumu i pokušali na svaki način da pokažu da ih ti sporazumi ne obavezuju i, još gore, da imaju podršku pre svega svojih zapadnih saveznika.

Predsednik Aleksandar Vučić

Molba Srbima da napuste barikade

Predsednik je pozvao Srbe sa KiM da budu mirni i zamolio Srbe iz Zubinog potoka i Kosovske Mitrovice da napuste barikade, i da se vrate kućama.

“Molim ih, nemam prava da zahtevam, da to učine i da i ubuduće uvek pitaju svoju državu Srbiju, da razgovaraju sa nama i da se ponašamo dostojanstveno, ozbiljno i odgovorno”, rekao je večeras Vučić.

“U operaciji je učestvovalo između 110 i 130 pripadnika kosovskih bezbednosnih snaga, svi Albanci, svi pod dugim cevima, a zauzeli su pristupne saobraćajnice i sve objekte u blizini Gazivoda, brutalno maltretirali više lica, a četvori držali kao taoce”, rekao je predsednik.

“Oni nemaju šta da traže na severu Kosova sa dugim cevima”, dodao je Vučić.

Vučić je upitao šta uopšte znače dogovori sa EU i sa NATO-om ako ih Priština ne poštuje.

“Naoružani Albanci na severu Kosova, po dogovoru koji smo postigli, mogu da se pojave samo uz ispunjenje dva uslova: uz odobrenje NATO-a i uz punu saglasnost lokalne srpske zajednice”, rekao je Vučić.

“Ne znam da li su imali saglasnost NATO-a, a drugi uslov je u potpunosti pogažen. Niko Srbe nije pitao, niko ih nije obavestio”, rekao je predsednik.

Da li to znači, upitao je, da dogovori koje postižemo u Briselu, ne samo u EU, već i sa NATO, vrede dok traje pres konferencija, a posle ništa.

“Ili ćemo imati još 15 ovakvih akcija u kojima je samo pitanje trenutka kad će neko da strada”, zapitao je Vučić.

Podsetio je da je Kfor u prvom saopštenju rekao da nema informacije o prisustvu ROSU, u trenutku kada je već svima bila poznata informacija da su oni u okolini Gazivoda.

Pregaženo više sporazuma i dogovora

Ukazao je i da je današnjima ktom specijalnih jedinica ROSU pogaženo više međunarodnih sporazuma, dogovora i dokumenata.

“Prekršen je član devet prvog briselskog sporazuma koji uređuje lanac komandovanja, i to tako što Srbi ni na koji način nisu bili obavešteni o toj akciji, pri čemu su svih 110 do 130 pripadnika ROSU bili Albanci,koji nisu imali veze s kosovskom policijom sever, niti sa regionalnom komandom koju inace vodi Srbin”, naveo je Vučić.

Kako je rekao, takođe je dogovoreno da će regionalni komandir sarađivati s drugim komandantima, a ni to nije poštovano, jer niko od komandanata srpske nacionalnosti nije obavešten o akciji.

Pogaženi su još Sporazum o slobodi kretanja, Rezolucija 1244, na koju se ne obaziru ni Albanci, ali ni njihovi zapadni saveznici, dodao je predsednik uz konstataciju da je pogažen i vojno-tehnički sporazum i to u više tačaka, a posebno u delu koji se odnosi na ulogu Kfora.

Podsetio je da se postavilo pitanje zašto nije išao u Njujork da se sastane sa Hašimom Tačijem.

“O čemu da razgovaramo? Je l’ Albanci imaju da nam kažu nešto drugo osim da nam prete ratom? Ja ne zovem Srbe da se ujedine protiv Albanaca, zovem ih da se ujedinimo u borbi za istinu. Još tri puta ako se ovako nešto ponovi, to više ni neće biti vest. Ni za Srbe sa severa Kosova više neće biti vest. Brutalno su lagali da nikoga nisu zadržavali i privodili”, istakao je Vučić.

Dodao je da ćemo neku formu razgovora morati da imamo, “pa i sa ovakvim provokatorima, a zbog srpskog naroda”, ali da to treba ostaviti rukovodstvu Srbije, ukazavši da je poverenje zbog svih prevara izgubljeno.

Rekao je da se nažalost i danas videlo koliko je bio u pravu kada je govorio da dijalog nije stigao ni blizu sporazuma.

To je, kako je rekao, zato što kosovski Albanci nisu želeli sporazum i ne žele ga, već žele nove napade i sa takvom politikom će nastaviti.

“Lagaće da žele dogovor i radiće na poniženju Srbije i zauzimanju severa Kosova. Nemojte da imate iluzija da će biti drugačije”, poručio je predsednik.

Istakao je da će odluku o spuštanju borbene gotovosti oružanih snaga doneti nakon procene i u dogovoru s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije.

“Nikoga ne ugrožavamo. I danas vidimo koliko vojska može da bude odvraćajući faktor u prevenciji bilo kakvih sukoba”, zaključio je.

Na novinarsko pitanje kakav odgovor Srbija ima na provokacije Prištine i kako će reagovati ako albanska strana nastavi politiku dugih cevi, Vučić je rakao: “Politika dugih cevi nije, ne sme i nikada neće biti politika pomirenja i dijaloga i politika koja donosi rešenje. Razgovori su ti koji donose rešenje, a kada ste saterani u ćošak, onda vam ostaje da budete uz svoj narod”.

Podsetio je da je ovo treći put da Srbija ne reaguje na duge cevi i da to “ne znači da smo slabi i uplašeni, nego da smo odgovorni i ozbiljni”.

Na pitanje o tome što su lideri Saveza za Srbiju pozvali njega i “njegove koalicione partnere Tačija i Haradinaja da se ne igraju krhkim mirom u regionu”, rekao je da Srpska lista nije u koaliciji sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, ali da su svi koji su u Savezu za Srbiju bili sa Tačijem na listi i kada nije bilo potrebe za tim.

“U Moskvi sa Putinom prioritetno o KiM”

Predsednik je rekao da će tokom sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarati o svim važnim pitanjima za Srbiju, a da će prioritet u biti situacija na Kosovu i Metohiji.

Dodao je i da su tokom današnjeg dana o svemu što se zbiva obavešteni i ruski ambasador, kao i ambasador SAD i drugi važni ambasadori.

Na pitanje da li će od Putina tražiti pomoć ruske vojske, kao što je to svojevremeno tražila sirijska vlada, Vučić je istakao da bi voleo da Srbija, uz poštovanje za građane Sirije, bude mirna zemlja, uspešne ekonomije, zemlja budućnosti, a ne da bude pretvorena u pakao.

“Ne bih voleo da se veliki ratni sukobi odigravaju na našoj teritoriji i zato ću dati sve od sebe da se mir sačuva”, podvukao je.

Naveo je da nema sumnje da će obavestiti predsednika Rusije o svemu što se zbiva i tražiti njegovu podršku u svim međunarodnim forumima, ali i ukazati na licemerje sa kojim se na dnevnom nivou suočavamo i zatražiti savet od njega.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare