Vučić ne dolazi u Lučane

BEOGRAD-BUJANOVAC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće danas posetiti školu u Lučanu, kako su juče najavljivali mediji.

Ova poseta je odložena “za neki drugi put”, saznaje Regionalna informativna agencija JUGpress.

Povod za posetu Vučića ovom selu u kome žive isključivo Albanci u blizini Bujanovca trebalo je da bude početak rekonstrukcije matične Osnovne škole “Sami Frašeri”.

Iz Lučana je poslednji Srbin otišao na u vreme oružanih sukoba na jugu Srbije koji su trajali u punom intenzitetu od novembra 2000. do maja 2001. godine.

Iz pravca ovog sela izvedeno je više napada na pripadnike vojske i policije Savezne republike Jugoslavije.

Prvi razgovori o prekidu oružanih sukoba između predstavnika tadašnje SR Jugoslavije, koje je predvodio ondašnji predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije Nebojše Čovića i predstavnika Oslobodilačke vojske Bujanovac, Preševo i Medveđa (OVPMB) koje je predvodio Ridvan Ćazimi zvani komandant Leši, počeli su u ovoj školi.

Razgovorima su prisustvovali i politički predstavnici Albanaca iz Bujanovca i Preševa koje je predvodio tadašnji predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi koji je u to vreme bio i predsednik opštine Preševo.

Razgovori su počeli uz posredovanje medjunarodne zajednice čiji predstavnici na terenu su bili Piter Fejt i Šon Saliven.

Državna delegacija je u školu u selu Lučena došla čamcima koje su , preko reke, vukli pripadnici policije i vojske a u hodnicima škole su bili prisutni i predstavnici KFOR-a. (kraj) LJS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare