Vruće proleće u Zoni JUG

LESKOVAC-VLASOTINCE-BOJNIK-TRGOVIŠTE

Zimski odmor predviđen za fudbalere je prošao i gotovo svi fudbalski klubovi počeli su sa pripremama za prolećni deo prvenstva.

Po svemu sudeći, nastavak prolećnog dela prvenstva biće izuzetno uzbudljiv, kako u borbi za sam vrh tabele, tako i za očuvanje zonaškog statusa.

Očigledno, biće vruće na fudbalskom jugu Srbije. Još letos, na osnovu odredaba člana 45. Statuta Fudbalskog saveza regiona istočne  Srbije, na sednici Izvršnog odbora FSRIS, održanoj 21.jula 2018.godine u delu Obnavljanja liga, članom 78. predviđeno je da prvoplasirane ekipe iz zona,,Jug”, ,,Istok” i ,,Zapad” prelaze u viši stepen takmičenja u Srpskoj ligi ,,Istok”, a iz lige ispadaju klubovi koji su zauzeli 16.mesto na tabeli u zonama u kojima su se takmičili.

Na pomenutoj sednici doneta je odluka i o formiranju četiri zona za takmičarsku 2019/2020.godinu i to: ,,Jug”, ,,Istok”, ,,Zapad” i ,,Centar”, i sve četiri ove zone imaće po 16 ekipa u takmičenju za bodove. 

U zonu ,,Jug” ulaze najbolje plasirani klubovi koji su zauzeli 1.mesto na tabelama Fudbalskog saveza Pčinjskog okruga, Fudbalskog saveza Jablaničkog okruga, Fudbalskog saveza Topličkog okruga i Okružne lige Kosova i Metohije.

U napred navedene četiri fudbalske  zone ulaze i klubovi koji se vraćaju iz Srpske lige ,,Istok”, a teritorijalno pripadaju predmetnim zonama. 

Sa teritorije Fudbalskog saveza Jablaničkog okruga u zoni ,,Jug” učestvuju: Vlasina (Vlasotince), Pusta reka (Bojnik), Sloga (Leskovac), Budućnost (Orašje), Jedinstvo (Gornje Stopanje) i Jablanica (Medveđa).

 Početak prolećne sezone ,,Jug” zakazan je za 9 i 10. mart, s tim što će se igrati jedno vanredno kolo u sredu 8.maja.

Prvenstvena sezona završava se sa tridesetim kolom 9.juna.

Šest ekipa sa teritorije Fudbalskog saveza Jablaničkog okruga bori se za bodove u zoni ,,Jug” i sve ekipe imaju dosta toga što ih brine u nastavku prvenstvene sezone. 

Fudbaleri Pčinje iz Trgovišta ni krivi ni dužni zimovali su na prvom mestu sa dva boda viška od Vlasine, koja je drugoplasirana.

Bojnička Pusta reka je treća na tabeli i ima tri boda manje  u odnosu na zonaša iz Trgovišta.

Po ocenama dobrih prilika u zoni ,,Jug” ove tri prvoplasirane ekipe imaju najviše šansi i želje da se bore za prvo mesto koje vodi u Srpsku ligu ,,Istok”.

Rukovodstvo Pčinje iz male varošice Trgovišta već godinama pledira da se nađe među srpskoligašima.

Prezimili su na prvom mestu, jer su na najbolji način iskoristili sve slabosti najbližih pratilaca.

U zimskoj pauzi doveli su neka pojačanja sve u želji da ostvare do sada nemogući san a to je prelazak u viši rang.

Vlasotinačka Vlasina jesenas nije blistala, ali i pored evidentnih slabosti, ipak, su ,,Rosuljci” u samom vrhu sa realnim šansama da prvi u proleće stignu na cilj.

Nesporno je da ekipa ima potencijala, i da je sada u klubu  potpuno nova atmosfera, tako da je sada na fudbalerima i stručnom štabu da na pravi način iskoriste sve svoje potencijale i vrate se tamo gde im je mesto a to je fudbalska pozornica srpskoligaškog ,,Istoka”.

Ni fudbaleri bojničke Puste reke nisu se odrekli želje da se plasiraju u viši rang.

Imaju veoma dobru i iskusnu ekipu, koja zna i ume da se prilagodi svakoj atmosferi i svakoj prilici.

U zaostatku su tri boda za prvoplasiranom Pčinjom, što jasno govori da nisu u nekom velikom zaostatku, tako da i Pustorečani s pravom gaje aspiracije da budu najbolji na kraju sezone u zoni ,,Jug”.

Ostale četiri ekipe sa teritorije FSJO moraće od samog početka prolećne sezone da razmišaju o opstanku i da im prvenstveni cilj bude opstanak u zonskom stepenu  takmičenja, bez obzira što je Propozicijama takmičenja predviđeno da samo jedna ekipa ide rang naniže.

Na osnovu jesenjeg plasmana u Srpkoj ligi ,,Istok” fudbaleri Radana iz Lebana najozbiljniji su kandidati za ispadanje što bi značilo da dve ekipe iz zone ,,Jug” morale bi da se vrate u niži stepen takmičenja.

Leskovačka Sloga se nalazi u sredini tabele sa 19 osvojenih bodova, a tu su blizu i Budućnost iz Orašja i Jedinstvo iz Gornjeg Stopanja sa po 17 bodova, dok je Jablanica iz Medveđe pretposlednja i ima tri boda više od posledenjeplasirane ekipe Mladosti iz Bosilegrada.

Zimski prelazni rok za fudbalere okončan je prošlog petka, ali fudbalska pijaca nije imala mnogo kvalitetnih igrača  da ponudi, jer recidiv prošlosti nestručnog rada u klubovima uzeo je svoj danak.

Jednostavno nema dovoljan broj kvalitetnih igrača a pogotovo što neke ekipe u takmičarskom pogonu imaju samo seniore pa tako moraju do kvalitetnog igrača dolaze iz drugih sredina.

Jer u sopstvenom dvorištu nema ,,proizvodnje” mladih i talentovanih igrača, a takav sistem (ne)rada dođe uvek na kraju balade na naplatu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare