Vreme kada je Fridrih Barbarosa prošetao portom Pantelejmonske crkve

NIŠ

„Pripremam svečani doček u najpoznatijem od svojih gradova koji nameravam da učinim prestonicom svoje države“, stajalo je u pismu upućenom nemačkom caru Fridrihu Barbarosi od strane velikog župana Srbije. To je bio odgovor na njegov zahtev da njegova vojska u Trećem krstaškom ratu prođe preko teritorija Srbije.  Dva, u to vreme velika vladara srela su se na današnji dan, 27.jula 1189.godine,dakle, pre 831 godine. O tome šta se tokom susreta dogodilo, u istorijskim raspravama postoje različita mišljenja. Tek, susret je bio planiran sa obe strane, a posebno srpskog župana Stefana Nemanje.

                      Povod za suret Stefana Nemanje i Fridriha Barbarose bio je Treći krstaški pohod i do susreta nije došlo slučajno, tvrde istoričari.

                      Na vest o padu Jerusalima u ruke muslimana, 1187.godine, u zapadnoj Evropi je objavljen Treći krstaški rat protiv nevernika na Bliskom istoku.Tom pozivu su se odazvali i tada najveći vladari kao što je nemački car Fridrih Prvi Barbarosa, francuski kralj Filip Drugi i engleski kralj Ričard.Pošto je Fridrih Barbarosa kao mladi bavarski vojvoda već učestvovao u jednom krstaškom ratu, a put koji od Niša ide prema Carigradu mu je bio dobro poznat, on je namerno vojsku poveo tim pravcem, a u Nišu je stupio i u diplometaske odnose sa Stefanom Nemanjom.

                     Sastanak se, tako se bar veruje,  održao u porti crkve Svetog Pantelejmona, mada postoje i drugačija mišljenja.Nemačkog cara dočekali su župan Stefan Nemanja i njegov brat Stracimir.

                    Nakon sastanka Stefana Nemanje i Fridriha Barbarose, krstaši su nastavili svoj pohod ka Bliskom Istoku. Puno toga je posle više od osam vekova ostalo nejasno oko susreta ova dva vladara, što nije smetalo da se istorijskim činjenicama ponešto i pridoda. I danas se za ovaj susret veže priča tome da se, na kraju sporazuma, nemački car potpisao krstom, a Stefan je stavio svoj potpis što svedoči o njegovoj obrazovanosti i pismenosti.

                   Oko činjenice da su se Stefan Nemanja i Fridrih Barbarosa sreli, istoričari se slažu. Ostalo su uglavnom dodate čonjenice poput one da su se dva velika vladara  služila piletinom u medu, pili medovaču, da  je Barbarosa jeo prstima, a srpski župan viljuškom i to zlatnom, predmet su mnogobrojnih polemika.

                   Nišlije i Srbija nisu zaboravili na ovaj susret, pa je u čast 800 godina od tog susreta u centru Niša, 1989. godine, podignut i spomenik na kome je na srpskom i nemačkom jeziku ispisano “Prvi srpsko-nemački međunarodni sporazum sklopili su u Nišu,27.jula 1189. godine, Veliki župan Stefan Nemanja i car Fridrih Barbarosa”.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ubiće nas mitomanija
Ubiće nas mitomanija
3 godine pre

“Na srpskom dvoru mi s viljuškom boc, a Švaba s rukama, usta ga …”

Beċari
Beċari
3 godine pre

Sastali se jedan Nemac (Sas) Nema(c)njiċ i varvarin Varvarosa.