Vreme je krsnih slava, a koliko će koštati slavska trpeza zavisi od dubine novčanika

NIŠ

Vreme krsnih slava obeležiće novembar i decembar, a nastaviće se i januara. Srbija je jedina zemlja u  svetu koja slavi sveca, zaštitnika porodice pa je ovaj događaj time još više dobio na značaju, a posebno nakon što je pre nekoliko godina  krsna slava  pronašla  svoje mesto na Uneskovoj Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Porodice koje obeležavaju krsnu slavu tako sebe mogu da posmatraju i kao čuvare tradicije i kulturnog nasleđa, a koliko će ih to koštati zavisi samo od njih sami, koliko razumeju šta zapravo znači krsna slava i kako se ona proslavlja. Od početka novembra već se proslavio Sveti Kozma i Damjan, Mitrovdan, a slede Đurđica, Aranđelovdan, Mratindan, Sveti Jovan Milostivi, Sveti Jovan Zlatousti i Sveti Matej.

                                 Prema pravoslavnim običajima za krsnu slavu je najvažnije da se pripremi slavsko žito, slavski kolač, crno vino i sveća. To su simboli krsne slave, ali mnogi uz to pripremaju i pravu slavsku gozbu. Ove godine, kažu neke Nišlije, pozvaće i goste da se okupe posle dve godine zatišja zbog korone. Koliko će ih biti oko stola zavisi od kućnog budžeta, ali se mnogi ne libe da zarad dobrog domaćinskog ručka ili večere posegnu i za platnim karticama pa se troškovi slave otplaćuju posle mesecima.

                             Kažu Nišlije i da je lakše spremiti mrsnu nego posnu slavu. U prvom slučaju veći je izbor namirnica, u drugom izbora ima ali sve malo skuplje.

                             „Ove godine biće skupo pripremiti slavski ručak. Sve je poskupelo, počev od mesa, povrća, voća, šećera, brašna, ulja, a sve  nam je to potrebno da pripremimo ručak kakav želimo. Do sada smo znali da slavimo i po dva dana, ove godine biće na okupu porodica i tek najbliža rodbina i prijatelji. Slavimo Aranđelovdan i već smo počeli sa pripremama. Prema nekoj našoj računici otići će oko 200 pa i 300 evra, ali će biti manje gostiju oko stola“, kaže Nišlijka Maja Ćirić.

                            Mnogi smatraju da će i prosečna plata biti malo da pripremi slavska trpeza jer je uz meze tu i glavno jelo, a nikako se ne zaboravljaju ni kolači i piće. Za svakako mora da bude po nešto.

                            „Ako je potrebno novac se i pozajmi, ali na slavskoj trpezi mora da bude sve“, kaže jedan Nišlija.

                            Neke porodice krsnu slavu obeležavaju dva pa i tri dana. Nišlije su, valjda poznate po tome, a običaj je ovekovečio čuveni Stevan Sremac u svojoj „Ivkovj slavi“. Raskalašno je bilo tada, ali ne treba smetnuti s uma da se radi o gazda Ivku.

                               Kada se zavre slave u novembru dolazi decembar i još četiri krsne slave mešu kojima je i Sveti Nikola, slava koja je najčešća u Srba pa otuda i ona krilatica da Svetog Nikolu proslavlja pola Srbije, a druga polovina odlazi u goste. Januar će obeležti šest krsnih slava, ali i doček Nove godine i proslava Božića.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare