Vranje od petka u znaku „Borinih pozorišnih dana“

VRANJE

Kulturna manifestacija „Borini pozorišni dani“ u Vranju, posvećena je Borisavu Stankoviću, srpskom pripovedaču, romansijeru i dramaturgu koji je rođen u ovom gradu. Predstavlja najstariji pozorišni festival na jugu Srbije, i ove jeseni uprkos izuzetno lošoj epidemiološkoj situaciji neće izostati, na veliku sreću ljubitelja pozorišne umetnosti. Tradicionalno se održava od 1979. godine u poslednjoj nedelji oktobra. Ovogodišnja 41. po redu biće održana pod sloganom „Od Sofke do Nejre“, od 22. do 28. oktobra.

Selektor ovogodišnjeg festivala Slobodan Savić u takmičarski deo uvrstio je sedam pozorišnih komada kroz čiju prizmu se nedvosmisleno prikazuju muško – ženski odnosi unutar i izvan braka, preispitivanje uloge porodice u društvu, položaja žene, kao i druga pitanja u svetlu socijalne i rodne neravnopravnosti, nakaradnog društvenog i političkog sistema vrednosti, karijerizma, novog kapitalizma i neorobovlasništva.

Prve večeri festivala na programu je „Nečista krv“, Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Milana Neškovića.

Subota, 23. oktobar, je rezervisana za komad „Pučina“, po tekstu Branislava Nušića, u izvođenju glumaca Jugoslovenskog  dramskog pozorišta iz Beograda, u režiji Egona Savina.

Trećeg dana festivala ljubitelji pozorišne umetnosti moći će da pogledaju predstavu „Ana Кarenjina“, Novosadskog pozorišta, po motivima istoimenog dela Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Dejana Projkovskog.

U ponedeljak 25. oktobra, Gradsko pozorište Semberija iz Bijeljine izvešće komad „Ivanovo samoubistvo“, rađen po motivima Čehova u režiji Davida Alića.

U utorak, 26. oktobra, glumci beogradskog Ateljea 212 predstaviće se pozorišnim komadom „64“ Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović. Pretposlednjeg dana festivala na programu je predstava „Ako dugo gledaš u ponor“, Regionalnog pozorišta Novi Pazar, rađena po romanu Enesa Halilovića, u režiji Zlatka Pakovića.

Poslednjeg dana festivala, 28. oktobra, biće uručene nagrade Borisav Stanković za najbolju predstavu po oceni žirija, najbolju mušku i žensku ulogu, kao i za najbolju dramatizaciju, dramaturgiju ili adaptaciju.

I publika će izabrati najbolju predstavu, koja od ove godine nosi ime dugogodišnjeg direktora vranjskog pozorišta, Radoslava Radivojevića.

U čast nagrađenih nastupiće ansambl Narodnog pozorišta u Prištini predstavom „Placebo“, po tekstu Aleksandra Jugovića, u režiji Isidore Goncić.

Pokrovitelji festivala i ove godine su Grad Vranje i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbijije.

Već nekoliko dana traje prodaja karata za ovu manifestaciju.

Cena ulaznice za svaku pojedinačnu predstavu je 800 dinara, a kompleta karata za svih sedam predstava 4.000 dinara.

U julu kada je u Vranju najavljivan festival, direktor Pozorišta Nenad Jović je rekao da će na otvaranju manifestcije biti  obeležen i Dan pozorišta, što je novina.

Za tada je najavljena i premijera u izvođenju domaćeg teatra. Sada se to ne spominje pa nije jasno na koji način će biti obeležen Dan pozorišta. Doduše retroaktivno, s obzirom da je taj datum u martu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare