Vranje i Bora su neraskidiva celina

VRANJE

„Vranje nosi Borin gen, a njegova neponovljiva dela zasigurno ostaju da propovedaju o osobenosti ljudi ovog kraja, ona su zavičaj njegove književnosti“, rekao je na svečanosti povodom početka manifestacije „Borini književni dani“ gradonačelnik Slobodan Milenković.

„Tvorac nove književne škole, začetnik simbolističkog duha u srpskoj pripoveci, Bora je naš grad stavio u svetski književni prostor. Temelje lokalnog identiteta, koje neguju i podržavaju i sami Vranjanci, ocrtalo je svako napisano slovo u njegovim delima“, rekao je Milenković.

Govoreći o povezanosti poznatog književnika i njegovog rodnog grada, direktor Javne biblioteke „Bora Stanković“ Zoran Najdić kazao je da je „Vranje nadahnulo Borisava Stankovića, pokrenulo ga na stvaranje, udahnulo mu poeziju života, a pisac se odužio svom gradu time što ga je naselio tvorevinama svoje stvaralačke mašte“.

U nastavku prve večeri manifestacije priređeno je književno veče pisca Vladimira Tabaševića. Promovisana je njegova knjiga „Zabluda svetog Sebastijana“, koja je dobila Ninovu nagradu za 2018. godinu.

On je temu knjige poistovetio sa svakodnevnicom u kojoj živimo, u kojoj smo, kako je rekao, podvojeni na javni identitet i na samorazumevanje.

Manifestaciju „Borini književni dani“, koja se u Vraju održava drugu godinu zaredom, organizuju grad  i Biblioteka „Bora Stanković u čast velikog pisca. Završava se sutra, kada počinje “Borina nedelja”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare