Vranje dobilo je Montesori kabinet

VRANJE

Povodom dana Pedagoškog fakulteta u Vranju, u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi, otvoren je Montesori kabinet, prvi na jugu Srbije.

Reč je o kabinetu u kome će studenti moći da savladaju posebne veštine učenja kroz praktičan rad sa materijalima koji nisu dostupni u redovnoj nastavi.

Cilj je da se studenti, budući vaspitači i učitelji usavršavaju po principima montesori pedagogije, koja više od jednog veka u svetu daje izuzetne rezultate.

Kabinet je opremljen najsavremenijim i originalnim didaktičkim materijalima.

Montesori metod predstavlja rad sa decom od rođenja do 24 godine i zasniva se na prirodnim potencijalima deteta za razvoj, aktivnom učenju, unutrašnjoj motivaciji, povezivanju ideja i sticanju funkcionalnog znanja.

Početku rada kabineta prisustvovala je, predsednica Montesori društva Srbije Eržebet Bedrosian, koja je obrazložila zašto propagiraju montesori pedagogiju.

„To je jedno učenje koje je usmereno ne na sticanje gotovih informacija, već na to kako da se dete osamostali, odnosno kako da razvija sposobnosti samostalnog učenja. Kreće se od toga kako da se održi interesovanje deteta, kako da se probudi interesovanje za učenje, za svet oko sebe, kako da se razviju radne navike, istrajnost, pored znanja kako da se razvije sve ono što je potrebno za neko uspešno učenje“, istakla je predsednica Montesori društva Srbije.

Ona je studentima održala praktično predavanje gde su se  upoznali sa originalnim montesori materijalima.

U našem okruženju skoro tri decenije postoje vrtići i škole koji rade po montesori modelu. U Srbiji samo je u Vojvodini prisutan u pojedinim školama i vrtićima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare