Vranje će dobiti fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, najavljeno u SNS

VRANJE

Direktor Javnog preduzeća „Vodovod” u Vranju Goran Đorđević održao je danas konferenciju za novinare u stranačkim prostorijama na kojoj je sumirao postignute rezultate u protekle tri godine od kada je Srpska napredna stranka u ovom gradu na vlasti.

Prvi investicioni ciklus koji je odrađen u „Vodovodu“ je u vrednosti od preko sedam miliona evra. U okviru ovog ciklusa promenjeno je 18 kilometara azbesnih cevi i urađena su 4 kilometra cevovoda sirove vode od Brane „Prvonek“ do Vranjske Banje. Obezbeđen je i merno-regulacioni blok i rekonstruisana Crpna stanica Saraina, čiji rezervoari mogu da prikupe više od 15 kubnih metara vode i veoma su bitni za snabdevanje druge visinske zone u gradu“, rekao je Đorđević.

On je dodao da je najznačajniji projekat u okviru prvog investicionog ciklusa, koji je vredan 1,5 miliona evra, postavljanje magistralnih kolektora u naseljima Bunuševac i Raška  i Solunskoj ulici.

„Svi kolektori su testirani, prošli probni rad i čeka se izgradnja Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda kako bi oni počeli da funkcionišu”, kaže Đorđević.

Prvi investicioni ciklus Vodovoda odrađen je uz veliku pomoć države, istakao je direktor Đorđević.

„Realizacija tog programa počela je 2012, a 2016. kada smo preuzeli upravljanje preduzećem bilo je zamenjeno samo 1,7 kilometara azbestnih cevi i isplaćena tek polovična rata kredita prema KfW banci u iznosu od 60.000 evra. Mi smo za tri godine zatvorili  kompletan prvi investicioni ciklus i prošle godine su sva kapitalna dobra građena u okviru njega predata na upotrebu i „Vodovod“ je njima počeo da se koristi“ naglasio je Đorđević.

Drugi investicioni ciklus potpisan krajem prošle godine sa potpredsednicom Vlade i ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlovi.

Vredan je 14,3 miliona evra i odnosi se na dva kapitalna projekta čija je realizacija u toku.

Prvi je izgradnja kolektora  vredan 3,6 miliona evra za transport otpadnih voda iz Vranjske Banje i Suvog dola do Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

„Do sada je urađeno 77 odsto magistralnog voda prljave vode prema fabričkom postrojenju i mislim da ćemo pre roka završiti instaliranje cevi koje će putem potiska voditi otpadne vode do Fabrike koja će se graditi u selu Ćukovac, tako da voda više neće oticati u Južnu Moravu ili u septičke jame“, precizirao je Đorđević. 

Drugi deo ove investicije kao najveći kapitalni projekat koji će biti  realizovan u Vranju je Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda čija je vrednost 11,7 miliona evra.

Krajem jula počeće pripremni radovi, a ulazak u gradilište planiran je za septembar.

„Za izvođača radova je na tenderu kod resornog ministarstva odabran austrijski „Štrabak“ i kad sve to bude završeno Vranje će imati najsavremeniji sistem za prečišćavanje otpadnih voda koji imaju još samo četiri, pet gradova u Srbiji“, rekao je Đorđević.

Direktor „Vodovoda“ je govorio i o vodovodnoj i kanalizacionoj mreži koje su urađene u mnogim ulicama u gradu i da se neće stati na tome. Obnovljen je i osavremenjen vozni park, nabavljeni su bageri, kamioni, terenska vozila za šta je opredeljeno oko 270.000 evra. On je najavio da bi uskoro trebalo da počnu radovi na rekonstrukciji ulice Bore Stankovića. Sledeće godine trebalo bi da se reši problem treće visinske zone koja predstavlja strateški najveći problem grada. 

Kada je reč o finansijskoj situaciji u ovom preduzeću, rekao je da je u tom pogledu firma stabilna i da je u prvom kvartalu ove godine ostvarena dobit od 10 miliona dinara.

Došlo je do promene kadrovske strukture i zaposleni su su stručni ljudi, građevinski inženjeri, eletroinženjeri, inženjer elektronike, arhitekta i inženjer zaštite životne sredine. Deficitarno zanimanje u ovom preduzeću je hidroinženjer i to mesto je još uvek upražnjeno, zaključio je Đorđević.

Konferencija za novinare održana je u prostorijama Srpske napredne stranke i na pitanje dopisnika JUGpressa u kom svojstvu se obraća novinarima kao generalni sekretar stranke ili direktor „Vodovoda“ on je odgovorio da je njega stranka, koja je osvojila apsolutnu većinu na lokalnim izborima, postavila na to mesto i on za svoj rad njoj odgovara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare