Vranjancima se predstavila grupa „Izvor“ 

VRANJE

Na Trgu Staniše Stošića u Vranju vokalno-instrumentalni sastav „Izvor“ održao je koncert. 

Sastav je osnovan 2004. godine, tako da je sinoćnim koncertom  na Vidovdan obeležio 18 godina postojanja. 

Vranjski vokalni-instrumentalni sastav „Izvor“ bavi se čuvanjem i izvođenjem tradicionalne muzike Balkana, i to one muzike koja čini deo nacionalne baštine više naroda, ali prvenstveno Srba, odnosno južnih Srba, a ponajviše Vranjanaca. 

Za 18 godina postojanja aranžirali su i izeli više od 200 tradicionalnih pesama sa prostora juga Srbije, posebno Kosova i Metohije, ali iz  drugih krajeva Srbije, regiona i sveta. Pesme „Izvora“ objavljene su na muzičkim kompilacijama tradicionalne muzike u više evropskih zemalja. Grupa je do sada imala oko 300 koncerata i nastupa.  

U svojoj bogatoj muzičkoj karijeri, ovaj sastav se pojavljivao i na scenama Grčke, Severne Makedonije, Francuske, Španije i Slovenije. 

Izdali su samostalni album „Ogrejala mesečina“, a imaju i više desetina trajno zabeleženih snimaka. Njihovo izvođenje se nalaze na kompilacijskim izdanjima više evropskih zemalja.  

Grupa „Izvor“ dobitnik je „Sedmoseptembarskog javnog priznanja“ grada Vranja i nagrade Kompanije BAT za očuvanje tradicije.  

Ovaj koncert na otvorenom je izveden u okviru manifestacije „Vranjsko kulturno leto“. 

Sinoćni događaj organizovao je Кulturno-obrazovni centar Vranje uz podršku lokane samouprave. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare