Vranjanac Đorđe Dimitrijević na Edu Viki kampu

VRANJE

Đorđe Dimitrijević maturant Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju, učesnik je Edu Viki kampa na kojem stiče znanja za korišćenje i uređivanje Vikipedije.

U Srbiji se već 12 godina  razvija obrazovni program Edu Viki kamp koji je namenjen učenicima završnih godina srednje škole i studentima.

Vikipedija, najveći kolaborativni projekat na svetu, sprovodi se na oko 300 jezika sa ciljem da se obezbedi slobodan pristup znanju i obrazovanju.

Edu Viki kamp se ove godine održava od 6. do 10. avgusta u Sremskim Karlovcima i na njemu učestvuje 13 polaznika iz Srbije, a među njima i maturant Gimnazije i budući student farmacije Medicinskog fakulteta u Nišu, Đorđe Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, za kamp je saznao sasvim slučajno i prijavio se zato što želi da bude upućen u organizaciju Vikipedije Srbije, da pokuša da joj se priključi, ali i da stekne nova iskustva.

Zahvaljujući tome što je ranijih godina učestvovao u različitim Erazmus plus projektima i što se bavi fotografijom već nekoliko godina, pozvan je od strane organizatora kao jedini srednjoškolac sa juga Srbije.

„Edu Viki kamp pruža obuku za korišćenje i uređivanje Vikipedije, predstavljanje Vikipedije u akademskim krugovima, edukaciju o korisničkim pravima, ostvarivanju partnerstava i drugo. Program Kampa je raznovrstan, obuhvata foto-ture u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima, uređivačke maratone, tim bilding i mnoge druge aktivnosti. Nakon ove edukacije, planiram da nastavim rad na uređivanju Vikipedije kao volonter, naravno, u skladu sa svojim slobodnim vremenom, pošto mi predstoje obaveze na fakultetu“, kaže Đorđe.

Nije slučajno da je baš on pozvan od strane organizatora da bude jedini predstavnik sa juga Srbije, imajući u vidu pre svega njegova interesovanja, želju za usavršavanjem i napredovanjem, kaže direktorka vranjske Gimnazije, Suzana Mišić Stanković.

Ona dodaje da su u toku školovanja njegova interesovanja bila usmerna kako na istraživački rad, ali i na takmičarski gde je imao zapažene rezultate.

(Ovaj tekst je deo projekta koji sufinasira grad Vranje)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare