Vojnici septembarske klase položili zakletvu

LESKOVAC

U kasarni „Vojvoda Petar Bojović'“ u Donjem Sinkovcu vojnici generacije „septembar 2017.“ koji su na služenju vojnog roka položili su zakletvu.

U ovoj klasi nalazi se 130 vojnika, od čega je 23 pripadnica ženskog pola.

Svi vojnici u Srbiji će najpre provesti tri meseca na osnovnoj obuci u Centrima za obuku, a nakon toga tri meseca na kolektivnoj obuci u jedinicama Vojske Srbije gde će obavljati osnovne dužnosti profesionalnih vojnika.
Načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Duško Žarković, čestitajući vojnicima na položenoj zakletvi ,podsetio je da su vojničku zakletvu srpski vojnici polagali od pamtiveka, zaklinjući se na vernost i odanost otadžbini.
„Odbrana otadžbine za naš narod uvek je predstavljala izraz časti. Vojnici, vi ste se danas pred znamenjem Republike Srbije, pred roditeljima, rodbinom, prijateljima i starešinama ovog trena obavezali da ćete braniti nezavisnost i teritorijalni integritet naše otadžbine. Za slobodu koju mi danas uživamo položeno je mnogo života naših predaka, koji su branili i odbranili i stvorili uslove da mi danas možemo u miru izvršavati svoje zadatke. Vi od danas nastavljate tradiciju svojih očeva, dedova i pradedova, na koju smo svi ponosni, jer samo ukoliko iskreno poštujemo svoju prošlost možemo se nadati i graditi uz znanje i rad bolju budućnost. Vaša želja da služite vojni rok govori o vašoj želji i motivisanosti da obogatite znanje i istovremeno se stavite na raspolaganje otadžbini. Polaganjem zakletve postali ste deo sistema odbrane koji služi uzvišenom činu bezbednosti i ugleda Srbije i građana koji u njoj žive. Pored vojničkih veština u vojsci ćete steći i trajna prijateljstva i životna iskustva koja će vam biti od koristi u daljem životu i radu. Za vreme boravka u vašim jedinicama vi ćete postati deo jedinstvenog kolektiva u kome se razvija timski rad, disciplina i čuva ugled i čast profesije. Narednih meseci bavićete se teškim, ali lepim i časnim vojničkim pozivom. Uveren sam da će mnogi među vama poželeti da budu deo profesionalnog stroja Vojske Srbije.“


Svečanosti su prisustvovali i načelnik štaba Komande za obuku – brigadni general Dejan Janković, pomoćnik za operacije Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Željko Tromišaljka, predstavnici opština Jablaničkog okruga, Srpske pravoslavne crkve, Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, BIA, Sektora za vanredne situacije, organizacija, udruženja, škola i drugi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare