Vojna bolnica u Nišu obeležila Dan vojnih veterana

NIŠ

Na spomen obeležja u Vojnoj bolnici Niš, polaganjem venaca  obeležen Dan vojnih veterana, 4. decembar.  Vence su položili delegacija pripadnika Vojne bolnice Niš, zamenica gradonačelnice Grada Niša Dušica Davidović, predstavnici Gradske opštine Niška Banja, Rusko Srpskog humanitarnog centra, Udruženja potomaka ratnika 1912-1920 Grada Niša, Udruženja za negovanje slobodarskih tradicija Srbije, Udruženja penzionisanih  podoficira, Kola Srpskih sestara.

                       „Kroz ovu ustanovu je prošlo i prolazi mnogo veterana. U njihovu čast i čast onih koji su ovde prisutni na današnji dan se podsećamo rodoljublja i požrtvovanja koje su iskazali baš kad je trebalo. Na dan 04. decembar pre 110 godina je potpisano primirje nakon prvog balkanskog rata između Kraljevine Srbije i saveznika sa jedne i Otomanskog carstva sa druge strane. Rekao bih pre Dan pobede nego dan primirja. Ratnicima se otadžbina zahvalila tako što je Ministarstvo vojno preuzelo brigu u zadovoljenju njihovih potreba i dodelila im naziv ,,stari ratnik“ koji je vremenom promenjen u veteran što se i danas koristi.  Ovo je bio znak da država poštuje i uvažava ljude koji su nesebično i beskompromisno obavljali sveti zadatak očuvanja srpstva, tradicije i običaja“, kazao je upravnik Vojne bolnice Niš pukovnik dr sci. med. Veljko Milić.

                  Vojna bolnica u Nišu  22.januara naredne godine obeležava 145 godina od osnivanja i koja je i sama ,,veteran“. 

                 „Naša najveća želja je da vlada mir i da se okrenemo budućnosti i nastojanjima da našim bolesnicima pružimo što kvalitetniju zdravstvenu uslugu. Ali takođe želimo da poručimo da smo u svakom trenutku spremni i dobro obučeni za bilo koji zadatak iz domena odbrane otadžbine te da ćemo slediti svetle tradicije starih ratnika i veterana, dodao je upravnik Vojne bolnice Niš pukovnik dr sci. med. Veljko Milić. “

                      Pripadnici  Ministarstva odbrane   i Vojske Srbije, 4. decembra obeležavaju  Dan vojnih veterana.

                     „ Izborom  ovog datuma za Dan vojnih veterana obezbedio se kontinuitet sa veteranima iz vremena 1912. godine, kada je Kraljevina Srbije, kao moderna država, angažovala oko 12 posto svog stanovništva u ratu i sve  materijalne i finansijske  rezerve uz stvaranje Balkanskog saveza sa svojim susedima. Dodelom imanja u južnom delu Kraljevine Srbije, država i Vlada  pokazali su  kako se na  određen način može odati priznanje za učešće u odbrani zemlje i iskazati briga o veteranima“, iznela je profesionalni vojnik Sonja Georgijeva, i istakla da je čast biti pripadnik Vojne bolnice Niš.

                       Inače, Vojna bolnica Niš, osnovana  22. januara davne 1878 godine, sve vreme od osnivanja do danas  neprekidno je zbrinjavala pripadnike Vojske, građanstvo Niša i  šire okoline.  Ono što će svakako ostati  zapisano na stranicama naše istorije, je  da je kroz  iskustvo  u lečenju povređenih i  obolelih u ne malom broju ratnih događaja na vrelom  podnevlju Balkana, ali i u mirnodopskim uslovima delila sudbinu sa svojim narodom .

                         Od  učešća u srpsko turskom ratu, srpsko bugarskom ratu, balkanskim ratovima. Početak Prvog svetskog rata   obeležila je epidemija pegavog tifusa, a oktobra 1915. godine Moravska stalna vojna bolnica krenula je na put sa svojom  vojskom  u izbeglištvo, prešla  preko albanskih vrleti, po  nezapamćenoj zimi. Nastavila put  do ostrva Vido, a onda je usledio oporavak  Vojske Srbije i povratak u  zemlju .

                         Tu je i drugi svetki rat, a onda raspad Jugoslavije i  NATO agresija  na Socijalističku Republiku Jugoslaviju .

                         Lekari  i medicinsko osoblje VB Niš  bili su  učesnici  borbenih dejstava 1999. godine.

O SPOMEN PIRAMIDI

                                    Blizu ulaza u Vojnu bolnicu Niš nalazi se masivna kamena piramida sastavljena od velikog  broja kamenih oblutaka. A na spomeniku natpis „ I ovde su pali za Otadžbinu“.

                                     To je spomenik svim rodoljubima ove zemlje koji su podlegli pegavom tifusu u Prvom svetskom ratu. Spomenik je podignut u maju 1915. godine, a prvi  put osvećen juna 1915. godine. Ovaj  jedinstveni spomenik lekari podigoše svojim pacijentima. Rista Jovanović, mladi dobrovoljac u tadašnjoj bolnici, inače stolar, izgradio je spomenik. Rista je u to vreme pravio sanduke i pomagala za invalide, ali kada ga je tadašnji upravnik bolnice doktor Vladan Stanojević zamolio da sagradi piramidu od kamena, Rista je to zdušno prihvatio.

                                    Spomenik je zaštićeno kulturno dobro i u toku ove godine  uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, zamenjena je ograda oko spomenika, sa željom da se istakne i sačuva njen značaj, u sklavu svih predaka, ali i zadatak budućim generacijama da čuvaju uspomenu na sve žrtve naše slobode.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare