Vojna bolnica u Nišu nizom manifestacija obeležava 145.godišnjicu od osnivanja

NIŠ

Vojna bolnica Niš je svakako jedinstvena medicinska ustanova na evropskim prostorirma, koja više od 14 decenija  poistovećuje  svoju sa istorijom svoga naroda, istakao je  pukovnik dr sci.med. Veljko Milić, upravnik Vojne bolnice u Nišu najavljujući bogat program obeležavanja jubileja ove zdravstvene ustanove koja ove godine obeležava 145.godišnjicu od osnivanja. Tim povodom organizovano je nekoliko manifestacija, a obeležavanje jubileja trajaće do  20.januara.

Programom je obuhvaćena i promocija  knjige „Čuvari narodnog zdravlja (1878-1941) autorke Slavice Popović-Filipović, potom izložba „Sva lica diplomate Branislava Nušića“, a  20.januara u krugu Vojne bolnice biće položeni venci na spomen obeležja . Organizovan je i obilazak spomenika postradalim lekarima u balkanskim i Prvom svetskom ratu na Starom Groblju Gorica u Nišu gde će biti položeni venci na spomenik Milosavu Petkoviću koji je bio upravnik Vojne bolnice 1922.godine.

                      „Na taj  način ćemo zaokružiti jednu celenu ali ćemo poslati i jaku poruku našem narodu čiji smo i mi deo, da uvek, kao i do sada mogu da računaju na nas“, kazao je pukovnik dr sci.med. Veljko Milić.

                      „Ovako bogatim programom želimo da se odužimo osnivačima Vojne bolnice, onima koji su pronosili slavu Vojne bolnice u našoj ali i van naše zemlje i da im se sa dužnim pijatetom zahvalimo. Ovo je trenutak kada se sećamo svih naših istorijskih trenutaka u kojima smo uvek bili spremni da odgovorimo svim zadacima, a sa tom tradicijom nastavljamo i sada.Naši lekari su učestvovali u zbrinjavanju pacijenata obolelih od kovida, u zbrinjavanju migranata, a naši lekari učestvuju i u mirovne operacije. To samo pokazuje da mi imamo dovoljno kapaciteta i za naredne, makar to bili i mnogo teži zadaci“, kazao je Milić.

                    Rad Vojne bolnice od značaja je ne samo za grad Niš već i celu zemlju.

                   „Najznačajnije za nas je kontinuitet u postojanju i radu i praćenje sudbine srpskog naroda kroz sve ratove koji su se dogodili na ovom prostoru, ali sposobnosti prilagođavanja koje nameće savremeno društvo. Mi poštujemo  tradiciju svog naroda i Vojne bolnice i često je pominjemo, ali gledamo i u budućnost. Zbog toga smo preduzeli sve korake da se Vojna bonica osavremeni i postane integralni deo našeg zdravstvenog sistema i da na taj način i dalje nastavimo da radimo za narod i državu, a naš zadatak je da sve što savremeno društvo postavi pred nama uspešno završimo“, istako je pukovnik dr Veljko Milić.

                Milić je dodao da je u poslednje dve godine Vojna bolnica i kadrovski značajno ojačala a osim toga osvremenjena je i medicinska oprema.

                Pukovnik dr Nebojša Đenić najavio je promociju knjige „Čuvari narodnog zdravlja (1878-1941) autorke Slavice Popović Filipović.

                „Monografija o organizaciji zdravstva u Nišu prikazuje, u devetnaest poglavlja, osnivanje Vojne bolnice, Moravske stalne vojne marvene bolnice, Okružne bolnice, Pasterovog zavoda i drugih zdravstvenih ustanova u gradu i regionu. Autorka u knjizi obrađuje istaknute ličnosti u niškom zdravstvu i srpskoj medicini, koje su obeležile čitavu epohu i ukazuje na bratski odnos slavenskih lekara, Poljaka, Čeha, Rusa i drugih prema srpskom narodu, ali i na pomoć brojnih humanista i sifražetkinja  iz takozvanog „zapdanog“ sveta. Posebno je zanimljivo da autorka u monografiji  pominje i malo poznate  bolnice u Africi i brojna groblja gde su sahranjeni srpski vojnici“, kaže Đenić.

            Miroslav Veličković, autor knjige i Starom groblju u Nišu ističe da je Srbija na početku Balkanskih i Prvog svetskog rata imala 370 vojnih i civilnih lekara. Tokom tih ratova poginulo je 153 lekara, jedan zubni lekar, šest starijih medicinara i 25 mladših medicinara, odnosno studenata medicine. Tokom ovih ratova, kazao je Veličković, stradalo je i 25 stranih lekara i 11 zarobljenih lekara.

           „Mnogi od njih su sahranjeni ovde u Nišu i ovo je trenutak kada ćemo im svima odati poštu“, istako je Veličković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare