VOJNA AKADEMIJA U LESKOVAČKOJ GIMNAZIJI

 

LESKOVAC

Pripadnici Vojne akademije Vojske Srbije u prepunoj svečanoj sali leskovačke Gimnazije održali su predavanje o vojnim školama. Cilj ovog predavanja je upoznavanje učenika srednjih škola sa uslovima konkursa, načinom prijavljivanja i izbornim postupkom za školovanje na Vojnoj akademiji i Vojnomedicinskoj akademiji.

Potpukovnik Uroš Domazet, načelnik odseka za pitanje kadeta i slušalaca Vojne akademije, je, između ostalog, rekao srednjoškolcima da Vojna akademija kao visokoobrazovna ustanova radi po „bolonji“.

„Nakon završetka dobijaju se diplome koje su priznate ne samo kod nas, nego i u svetu. To su diplome inženjer elektrotehnike i računarstva, diplomirani inženjer mašinstva, diplomirani ekonomisti, diplomirani menadžeri. Posle završetka osnovnih studija može se nastaviti dalje usavršavanje, kako u pogledu doktorskih i master studija, tako i u komandnom pogledu, komandno-štabno usavršavanje, general-štabno usavršavanje, visoke studije bezbednosti odbrane. Kadetima koji su na budžetu Ministarstvo odbrane obezbeđuje besplatno školovanje, stanovanje u internatu, odeću, obuću, školski pribor, udžbenike i imaju novčana primanja u zavisnosti od godine studiranja, a prosek je od 12-15.000. Naravno, po završetku Akademije svima je obezbeđen posao.“

Potpukovnik Domazet je napomenuo i da je godinama veliko interesovanje, a za svako mesto se javi od 6-18 kandidata, što zavisi od škole.

Odgovarajući na pitanja zainteresovanih učenika, potpukovnik Uroš Domazet je objasnio i da je  jedino merilo za upis test znanja i fizičkih sposobnosti koje kandidat pokaže. Nikavih veza, vezica i protekcija nema. Dešava se da se neko upiše na preporuku ministarstva, ali ta osoba ne ulazi u broj od 90 koliko se prima, nego bude 91. primljeni. Sve je transparentno, rekao je Domazet.

 

S obzirom da na Akademiji ima kadeta oba pola, potpukovnik Domazet je ispričao anegdotu o žalbi kadeta da u početku imaju dozvoljen izlaz samo petkom, subotom i nedeljom.

„Nije mi jasno zašto bi uopšte izlazili. Sve imaju u krugu Akademije, mogu se baviti sportom, družiti se, imaju i devojke. Istine radi, imamo oko 200 devojaka i 700 mladića, pa su devojke u prednosti, jer mogu da biraju. Opet, same devojke su rekle da je njihov paviljon izdvojen, pa ne se ne mešaju sa kolegama. Nije mi jasno kako je onda, za ovih deset godina, sklopljeno 30 brakova, ako se ne mešaju?“ upitao je uz opšti smeh potpukovnik.

David Milovanović, učenik četvrtog razreda Gimnazije, planira da upiše Vojnu akademiju. Ovde je i došao da prvenstveno čuje informacije vezane za upis, jer ga zanima vojno vazduhoplovstvo, a od malena želi da bude pilot. Zadovoljan je načinom prezentacije, dosta stvari mu je pojašnjeno, tako da ne postoji dvojba šta će upisati.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare