Vodič o kulturnoj baštini u Bujanovacu i Preševu

BUJANOVAC

Organizacija

za razvoj i demokratiju Bujanovac organizovala je u prostorijama OSCE u Bujanovcu prezentaciju Vodiča kroz materijalnu kulturnu baštinu u opštinama Bujanovac i Preševo, a u okviru projekta „Mapiranje lokalnog kulturnog i verskog nasledja, kao sredstvo za gradjansko i interkulturalno obrazovanje mladih”, koji finansira Misija OSCE u Beogradu.
Vodič je nastao kao plod istraživanja mladih ljudi iz opština Bujanovac i Preševo, koji su u okviru projekta sakupljali podatke o materijalnim spomenicima kulturnih baština Srba i Albanaca na jugu Srbije.
U ovom Vodiču publikovani su podaci materijalnih spomenika koji su izgradjeni pre 1900. godine.
Spomenici kutlurne baštine opština Bujanovac i Preševo poredjani su na osnovu lokaliteta na kome se nalaze, a oni su poređani po azbučnom redu.
„Ovaj Vodič“, kako kažu u ORD Bujanovac, nema ambiciju da je nepogrešivo prikupio sve podatke i ostaje otvoren za sve dodatne podatke koje oni koji pročitaju Vodič mogu da dostave Organizaciji za razvoj i demokratiju Bujanovac, kao nosiocu projekta.
Na prezentaciji su, osim predstavljanja Vodica, predstavljeni i stari instrumenti iz ovog kraja i fotografije spomenika.

Nakon prezentacija predstavljena su i tradicionalna jela Srba i Albanaca iz ovog kraja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare