Vlast u Nišu da započne izradu antikorupcijske plana

NIŠ

 

Predstavnici Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš u gradskom Radnom timu za donošenje novog Lokalnog antikorupcijskog plana, koji su pre šest meseci podneli kolektivnu ostavku, pozvali su lokalnu vlast da hitno započne novi proces izrade ovakvog plana i izbora novog lokalnog antikorupcijskog tela.

Na konferenciji za novinare, njihovi predstavnici su podsetili da je proces donošenja ovakvog plana nakon njihove ostavke potpuno zamro, a da njegovo usvajanje kasni 15 meseci, ocenjujući da je za to odgovorna lokalna vlast, koja je blokirala proces svojom pasivnošću, inertnošću i opstrukcijom.

Oni su izneli deset preporuka za oživljavanje procesa donošenja LAP-a, među kojima je predlog da se sadašnji Radni tim hitno raspusti, a formira novi, čiji će sastav i rad biti u skladu sa Modelom LAP-a, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije, što, po njihovoj oceni, do sada nije bio slučaj, kao i da na čelu tog tima više ne bude gradonačelnik Darko Bulatović.

Preporuke će biti dostavljene gradonačelniku Bulatoviću, predsedniku Skupštine grada Radetu Rajkoviću i Gradskom veću.

Bivša članica Radnog tima i koordinatorka LAF-a u ostavci Zorica Miladinović podsetila je da je Niš još 2011. godine bio jedan od samo nekoliko gradova u Srbiji koji je usvojio Lokalni plan za borbu protiv korupcije, u okviru projekta BIRODI-ja „Gradovi protiv korupcije“, a da je jedini je grad koji je taj plan u kontinuitetu primenjivao.

Niš je takođe jedini grad u Srbiji koji je, od 2013. godine, imao funkcionalni LAF, kao samostalno i nezavisno gradsko telo koje je realizovalo veliki broj mera iz tog Plana, predlagalo sistemska rešenja, bavilo se konkretnim korupcionaškim slučajevima ili pokretalo postupke pred nadležnim državnim organima.

– Ove činjenice ušle su i u Model LAP-a, na osnovu kojeg svi gradovi i opštine u Srbiji treba da izrade svoje LAP-ove, a u kojem je Niš istaknut kao pozitivan primer, a „praksa i iskustvo LAF-a Niš“ navedeni kao obrazac za „izbor, organizaciju i rad“ svih budućih lokalnih antikorupcijskih tela u Srbiji. Od nekadašnjeg lidera u institucionalnoj borbi protiv korupcije Niš je, nažalost, sada postao luzer na tom planu, što je potpuno nedopustivo- ocenila je ona.

Vesna Crnogorac, bivša članica Radnog tima i članica LAF-a u ostavci, kazala je da prema dostupnim podacima, većina gradova i opština u Srbiji nije donela LAP-ove i formirala lokalna antikorupcijska tela.

– Veliki je problem što Model LAP-a ili bilo koji drugi akt uopšte ne predviđa sistemski monitoring procesa donošenja LAP-ova u Srbiji, kao ni formiranje lokalnih antikorupcijskih tela- kada nastaju glavni problemi. U Modelu je predviđeno da lokalne samouprave samo treba da popune izveštaj, koji traži nekakve statističke podatke, što svakako nije monitoring ovog izuzetno važnog procesa- rekla je ona.

Ona je dodala da je poseban problem što ne postoje bilo kakve mere protiv gradova i opština koje nisu usvojili LAP-ove, ili su njihovi planovi i antikorupcijska tela protivni Modelu LAP-a-

Prema Modelu LAP-a, svi gradovi i opštine u Srbiji trebalo je da usvoje lokalne antikorupcijske planove do 30. juna prošle godine.

Na konferenciji za novinare, Danijel Dašić, predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju u Radnom timu, saopštio je da podnosi ostavku na članstvu u tom timu.

On je kazao da je ostao u Radnom timu kako bi „kontrolisao da li će nekompetentni i neodgovorni ljudi iz lokalne samouprave možda uraditi nešto ispod žita“, ali da je sada postalo sasvim jasno da je proces mrtav, a da tim ne funkcioniše.

Radni tim za donošenje LAP-a na početku je imao 19 članova. Ostavku je najpre podneo predstavnik medija, a sredinom marta ove godine i svih sedam članova Radnog tima koje je predložio LAF. Predstavnik Univerziteta od početka nije na bilo koji način učestvovao u radu, tako da nije jasno da li je on uopšte član tima.UURadnom timu sada su ostali isključivo predstavnici lokalne samouprave i jedan predstavnik nevladine organizacije Protekta kažu u saopštenju predstavnici LAF-a Niš Radno timu za donošenje Lokalnog antikorupcijskog plana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare