VLAST : SPREČIĆEMO POPLAVE, MEŠTANI: OVI RADOVI NEDOVOLJNI

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je danas da su na teritoriji grada u ovoj godini predvidjeni radovi na ukupno devet lokacija koji su tokom poplava u  aprilu i maju 2014. godine klasirane kao uska grla u sistemu odbrane od poplava I da je njihova ukupna vrednost 3.7 miliona dinara .

On je na jednoj od lokacija na kojoj se sprovode radovi, u selu Presečina kod Leskovca, rekao da se radovi na Tulovskoj reci u selu Badince u dužini od 420 metara, na kanalu za odvod viška atmosferskih voda u dužini od 1200 metara  završeni.

 

“Trenutno radimo na drenažnom kanalu u   selu Miroševce , ukupna dužina je 1400 metara, kanal u Priboju 210 metara, rudarski kanal u delu Velikog Trnjana I i Presečine,ukupna dužina je 1200 metara, kao i na trnjanskoj vadi u ukupnoj

dužini od 1150 metara” , rekao je Cvetanović I dodao da je ovo prva faza a da će

druga početi  za nekoliko dana u selima Medja, Žabljane, Priboj i u varošici Vučje.

 

Cvetanović je rekao da , po planu, ove aktivnosti treba da budu završene  do  kraja avgusta 2015. godine.

P8150421

“Trenutno se nalazimo na lokaciji rudarskog kanala od Presečine do Velikog

Trnjana. Na ovoj lokaciji, na pravcu Presečina – Trnjane vrši se čišćenje i izmuljavanje rudarskog kanala na četiri deonice,ukupne dužine 1200 metara. Izvršiće se radovi na kanalu zvanom trnjanska vada kroz naseljeno mesto Trnjane u ukupnoj dužini od 1150 metara. Ove deonice evidentirane su kao uska grla i baš zbog toga su nam prioritetna mesta i bile su razlog plavljenja ovog dela Leskovca, odnosno naseljenih mesta Veliko Trnjane i Presečina. Ukupna ugovorena vrednost ovih radova je 1,1 miliona dinara sa PDV-om i treba da budu završeni u narednih desetak dana. Ovde i sami možete da vidite kako to izgleda, ovo je već deo koji je rasterećen i očišćen, na žalost mnogo puta smo zvali imeštane Presečine i Trnjana da mogu i sami da uklone ovo drveće i da ga  koriste kao ogrevno drvo. Na žalost nisu aktivno učestvovali u tome, a kad se dese poplave onda je to problem svima nama”, rekao je Cvetanović.

“ Nama je cilj, bez obzira što se i danas očekuju visoke temperature i do 40 stepeni, da upravo sada, kada su visoke temperature, razmišljamo o onome što može da se očekuje septembra, oktobra, te zato želimo da preventivno delujemo. I sami vidite da ti kanali nisu godinama čišćeni. S desne strane je kanal koji je koristila kompanije Vučje Porečje, pa su i oni zbog svog procesa navodnjavanja isto vršili presecanje kanala i svako je prema svojim potrebama radio i onda je na kraju upravo sve one kuće koje se nalaze u donjem delu sela , uvek su bile, na žalost, poplavljene. Pokušavamo da posle dužeg vremenskog perioda od 15-20 godina koliko nije čišćeno, da napravimo da kanal izgleda korektno, da preventivno delujemo i da sprečimo poplave koje smo, na žalost, imali ranijih godina”, rekao je Cvetanović.

 

Kanal koji se čisti ovih dana napravio je mnogo problema meštanima, rekao je načelnik Uprave za privredu I poljoprivredu Boban Sokolović podsećajući na prošlogodišnje višenedeljne probleme sa vodom.

Na pitanje JUGpressa da li će biti regulisana I voda koja , kada padnu velike kiše, ističe iz veštačke akumulacije Presečansko jezero I plavi kuće I imanja, Sokolović je rekao da je poljoprivredni kombinat “Porečje”  , koji gazduje tim jezerom, dobio pre 7-8 godina deset miliona dinara iz gradskog budžeta za tenamene ali da posao nije uradjen.

Ni on ni gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović nisu odgovorili na naše pitanje da li je i šta učinjeno da se taj novac vrati u budžet a odgovorni sankcionišu.

 

 

Meštani Presečine medjutim tvrde da  čišćenjem kanala na kome se trenutno radi problem sa padavinama neće biti rešen.

 

Problem je, kažu, kanal koji je “Porečje” koristilo za navodnjavanja svojih voćnjaka I koji je godinama već napušten I razvaljen.

P8150426

Mladen Ilić iz Presečine kaže za JUGpress da su mu dvorište I voćnjak tri godine za redom poplavljeni.

“ Voćnjak jabuka mi se osušio . Ako ovo ne reše kako treba ja ću da tužim grad da mi plati odštetu za sve tri godine što ne koristim zemljište i što mi je kuća upropašćena“, rekao nam je Ilić.

Objašnjava da voda iz Presečanskog jezera, kada se ispusti, ide  kanalom koji vodi pravo u dvorišta , voćnjake i njive.

„Porečje „ je zatvorilo dalje oticanje te vode jer im je tako odgovaralo, oni više ne rade svoje voćnjake a Šainovački kanal, kojim teče ta voda iz jezera, nikako da bude očišćen. I sada ne čiste taj kanal i ponovo će biti poplava kad padne prva jača kića“, ogorčen je sedamdesetpetogodišnji Mladen Ilić.

 

 

 

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare