Vlasotince : Podrška samozapošljavanju marginalizovanih grupa

VLASOTINCE

 

U okviru projekta “Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanje marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji” u skupštinskoj sali opštine Vlasotince danas je  potpisan ugovor o dodeli grantova u opremi za samozapošljavanje u okviru Help-ovog projekta. Ovaj projekat Help sprovodi uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodnu saradnju Sida, a sufinansiraju ciljni gradovi i opštine Leskovac, Kraljevo, Kruševac, Prijepolje, Vladičin Han i Vranje. Ukupna vrednost je 1.820.295 evra, a vrednost dela projekta u Vlasotincu je oko 61.000 evra, dok je učešće opštine minimalno i iznosi 2.666 evra. Grantove u opremi pojedinačne vrednosti od 1.500 evra dobiće sedam korisnika, grantove od 2.400 evra šest korisnika, a biće dodeljena i dva granta prosečne vrednosti 3.600 evra. Pet aktivnosti je vezano za poljoprivredu, osam uslužnih delatnosti i dve zanatske. Ovo je prvi projekat podrške samozapošljavanja i smanjenja siromaštva u Vlasotincu, iako  je Help sarađivao sa opštinom i ranije i to u humanitarnim projektima podrške ugroženom stanovništvu. Tokom poplava 2008. godine realizovan je projekat sa Nemačkom ambasadom u vrednosti od 30.000 evra.

 

Cilj projekta je integracija marginalizovanih Roma i drugih socijalno ugroženih grupa stanovništva u Srbiji motivisanjem na samozapošljavanje i aktivan pristup tržištu rada kroz radionice, obuke, grantove u opremi i umrežavanje.

 

Predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović čestitao je svima koji su potpisali ugovor sa HELP-om i na taj način unapredili svoje poslovanje i olakšali egzistenciju.

„Prošlo je više od šest meseci od kako smo potpisali ugovor o saradnji sa HELP-om i konačno je došlo do rezultata i odabira kandidata koji će potpisati ugovor i dobiti sredstva za započinjanje svog biznisa. Nadam se da ovo neće biti kraj, nego samo početak i da ćete u tom pravcu i dalje razmišljati kako bi sebi svojim porodicama olakšali egzisteniciju.“

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare