Vlasotinčani ne zaboravaljju svog profesora Đuru Stevanovića

VLASOTINCE

Okupljanje u vlasotinačkoj biblioteci prijatelja i poštovalaca nedavno preminulog profesora dr Đure Stevanovića imalo je za prevashodni cilj da pokaže da sećanja na njega nisu nestala, da je još živo poštovanje njegovog lika i dela, da planovi i ideje koje je on imao i te kako zavređuju pažnju, da akcije koje je pokrenuo imaju sledbenike i nastavljače. Pridošli sa raznih strana, od Novog Sada i Šapca od Zaječara i Vranja, oni su sebi postavili zadatak da odrede kojim putem i na koje načine nastaviti ono što je profesor Đura utemeljio.

  • Ovde se pre svega misli na Vlasinske susrete, koje je neko od govornika nazvao brendom Vlasotinca koji se ne sme ugasiti. Tu je i briga za uređenje Doma u Dejanu i njegovo korišćenje kao opšteg seoskog dobra, a kod izdavaštva moramo pomenuti nedavno izašle „Dejanske sveske“, čiji prvi broj, mada ga je osmislio, profesor Đura nije i doživeo. Dve knjige čije je štampanje profesor inicirao, ali, nažalost, nije dočekao. Zato smo smatrali svojom obavezom da ih dovršimo i odštampamo. Jedna je ‘Iz arhiva Vlasinskih susreta’, a druga ‘Dejanske sveske – rekao je Srba Takić, direktor vlasotinačke biblioteke.
    O ovim knjigama, koje su podeljene svim prisutnim gostima, a mnogi od njih imaju svoje priloge u njima, govorili su priređivači: Dragomir Đorđević Brka i Dimitrije Bukvić.
    Osim predstavljanja ova dva izdanja, skup je imao za temu da odredi kojim putem ići dalje kada su u pitanju Vlasinski susreti, ali i aktivnosti Udruženje Dejanaca, kao i da ukaže na neophodnost sećanja na profesora Đuru Stevanovića. Sednicu su vodili Aleksandar Kocić, predsednik Udruženja Dejanaca i Vladan Vučić, predsednik Inicijativnog odbora za formiranje Udruženja prijatelja Vlasinskih susreta.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare