Vlasotinačka Srednja tehnička škola upisuje 210 učenika

VLASOTINCE


Ovogodišnje proleće donelo je, svima nama, mnogo problema i briga. Korona virus skoro da je zaustavio život, u vreme vanrednog stanja. Zaustavljene su radne mašine u proizvodnim pogonima, a školske klupe ostale su bez đaka, i to u vremenu kada je bilo najpotrebnije, u završnici školske godine.
Učenici koji su okončali osmogodišnje školovanje i đaci koji su išli u srednje škole, sada su na prekretnici odabira škola i fakulteta za nastavak daljeg školovanja. Taj sam čin odabira i upisa ni malo nije lak, kako za same učenike tako i za njihove roditelje.
U nedostatku dovoljnog broja učenika škole puno rade na tome da privole svršene osnovce da se upišu kod njih , jer nude širok dijapazon zanimanja koja će im garantovati bolju budućnost ili dobru prolaznost za upis na željene fakultete.


Vlasotinačka Tehnička škola bila je u predhodne nekoliko decenije izuzetno primamljiva za upis učenika za zanimanje građevinskog tehničara, jer je ovaj kraj godinama, a i sada pravi bastion građevinarstva. Inače, nadležno ministarstvo vlasotinačku Tehničku školu projektovalo je da bude centar dualnog obrazovanja u ovom delu Srbije. Da nije bilo ove pandemije već bi se uveliko gradila školska radionica za učenike koji nastavu pohađaju po dualnom programu.

I ove godine imamo mogućnost da upišemo 210 učenika i to za devet zanimanja. Po četvorogodišnjem programu ima mesta za 120 učenika, dok će nastavu po trogodišnjem dualnom programu pohađati 90 učenika – upoznaje nas Dragana Stanković, pomoćnica direktora Tehničke škole u Vlasotincu, sa ponudom zanimanja za učenike koji će od jeseni biti u školskim klupama ove škole.
Koja su to zanimanja po četvorogodišnjem programu ?

To je zanimanje za građevinskog tehničara, zatim za ekonomskog tehničara, mašinskog tehničara motornih vozila i tehničara mehatronike, koje iz ove grupe navedenih jedino od četvorogodišnjih po dualnom programu. Za sva ova navedena zanimanja imamo mogućnost upisa u kvoti od po 30 učenika.

A koliko će biti upisano učenika za zanimanja koja su interesantna za privredu, odnosno po dualnom programu ?

U tom delu mesta ima za 90 učenika. Imamo pravo na upis 30 učenika za zanimanje modni krojač, dok po 15 učenika biće upisana za zanimanja operator građevinskih mašina, rukovalac građevinskom mehanizacijom, bravar – zavarivač i industrijski mehaničar.
Gde budući srednjoškolci imaju najveću želju da se upišu ?

Do sada najveće interesovanje bilo je za upis za zanimanje mašinski tehničar motornih vozila, kao i za ekonomskog tehničara. Doduše i ostala zanimanja u velikoj meri u fokusu su interesovanja učenika.
Recite nam kalendar i sled radnji oko upisa u prvi razred srednjih škola ?

Objavljivanje konačnih rezultata završnih ispita je u nedelju 28.juna, a već sutradan, 29 i 30. juna od 8 do 15 časova učenici će popunjavati i predavati liste želja u osnovnoj školi, gde će biti i unos podataka u bazu. Upis učenika za srednje škole – prvi upisni rok je 8. i 9.jula od 8 do 15 časova, dok je drugi upisni rok zakazan za 11.jul, od 8 do 15 časova.
Kakva su vaša nadanja oko upisa srednješkolaca u vašoj školi ?

Do sada smo imali izuzetno visok procenat upisanih đaka. Nadamo se da će se taj trend nastaviti i ove godine, jer smo ponudili čak devet zanimanja koja svaka po sebi nosi mogućnost daljeg školovanja, kao i zasnivanje radnog odnosa iz dela dualnog obrazovanja. zato mi školujemo učenike za potrebe privrede iz našeg okruženja i oni su preko potrebni pojedinim privatnim proizvodnim subjektima. Uz to imamo i adekvatne školske radionice koje učenicima daju priliku da mnogo toga nauče neposredno i uz prisustvo svojih profesora – rekla nam je Dragana Stanković, pomoćnik direktora vlasotinačke Tehničke škole.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x