Vlasotinačka biblioteka proslavila 107.rođendan

VLASOTINCE


Vlasotinačka Narodna biblioteka ,,Desanka Maksimović” danas je na prigodan način proslavila svoj 107.rođendan.

Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni gosti, medju njima i predsednik opštine Zoran Todorović i njegov zamenik Boško Stančić.
Između dva rođendana, pored redovnih aktivnosti biblioteke, a koje se odnose na nabavku, čuvanje, obradu, zaštitu i pozajmicu knjiga,  skenirano je 7.826 stranica monografskih publikacija Zavičajnog odeljenja,  fond knjiga obogaćen je za 3.567 novih naslova, učlanjeno 966 korisnika i pozajmljeno je 5.680 knjiga.

Uz to pripremljene su i izdate šest svojih knjiga, organizovano je 39 kulturno-prosvetnih aktivnosti, upoznao je prisutne o aktivnostima biblioteke, direktor Srba Takić.


“Danas simbolčno obeležavamo 107.godišnjicu naše  biblioteke, svesni da toliko trajanje sve nas podstiče, ali i obavezuje. Zato se mi trudimo da svojim radom, odnosom prema knjizi i zapisanom, kao čuvarima nasleđenog, tradicije i trajanja, budemo primerni baštinici zbog onih koji će doći, koji će na napisanom, otrgnutom od zaborava, stasavati. Zahvalni smo svima onima koji su bili sa nama i uz nas svih ovih godina, zahvaljujući kojima je i naša biblioteka rasla i bivala lepša i bogatija, onima  radi kojih naša ustanova i postoji. Jer, biblioteka su pre svega ljudi, njihova sklonost ka čitanju, saznavanju i razumevanju, a gde ima toga, zna se, tu su i sloga, dogovor i napredak za bolje sutra “, istakao je Srba Takić, direktor biblioteke.
Dečje odeljenje organizovalo je radionicu  sa ciljem da animira decu, učenike i da im ukazuju na važnost čitanja i druženja sa knjigom.

Tema ovogodišnje radionice bila je je ,,Mogu li da ti preporučim knjigu”. Najaktivnije i najkreativnije bile su Teodora Ristić i Nikolina Stanković, učenice petog razrede osnovne škole ,,Siniša Janić” i Pavle Marković, učenik četvrtog razreda osnovne škole ,,8 oktobar”.
Za medijsko predstavljanje i jačanje ugleda biblioteke zahvalnice su pripale dopisništvu RTS iz Leskovca i E-portalu Info-desk iz Vlasotinca.
Zamenik predsednika opštine Boško Stančić uručio je Pohvale najaktivnijim čitaocima u prethodnoj godini. U kategoriji mlađih članova, najaktivniji čitalac je bila Sofija Kostić iz osnovne škole ,,8 oktobar”, a kod starijih čalnova, najaktivnija je bila dr. Zorica Manić-Đokić.
Posebno lep doprinos ovoj svečanosti dala je i nedavno osnovana Žensko pevačko društvo iz Vlasotinca, koje je za svoj nastup zavredelo aplauze svih prisutnih.


Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare