Vlasotinačka biblioteka obnovila slavu

VLASOTINCE


Vođeni sećanjima starih Vlasotinčana, a sa željom da poštuju tradiciju i istinske vrednosti, kao vezu sa onim što je bilo i kao putokaz gde treba da se ide, Upravni odbor Biblioteke saglasio se sa predlogom direktora Srbe Takića da se obnovi slava Sveti Spiridon, koju je biblioteka slavila do Drugog svetskog rata.
Nedelja, 25. decembar, dan Svetog Spiridona, zato je bio posebno svečan u gradskoj crkvi Svete Trojice. Obavljen je čin blagosiljanja i rezanja slavskog kolača, a posle toga direktor biblioteke Srba Takić, u ulozi domaćina pozvao je prisutne na posluženje.

  • Sveti Spiridon zaštitnik je majki i dece, pa su ga pre rata slavili mnogi zanatski esnafi u Vlasotincu i da dokaz njegove važnosti potvrđuje to da mu je lik prikazan na oltarskoj ikoni – u kraćem obraćanju prisutnima rekao je Srba Takić.
    Arhijerejski namesnik vlasotinački, protojerej Nikola Pešić, govorio je o značaju praznika, ali i o važnosti učenja, saznavanja, širenja duhovnih vidika i moralnih vrednosti. Slavskom posluženju, pored velikog broja vernika, prisustvovali su i učenici veronauke, koje je veroučiteljica Nataša Vidosavljević dovela na sveto pričešće.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare