Vladimir Kostić novi glavni i odgovorni urednik CINS-a

BEOGRAD

Na mesto glavnog i odgovornog urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije imenovan je dugogodišnji novinar i urednik aktuelnog sadržaja na sajtu CINS-a, Vladimir Kostić.

Višestruko nagrađivani istraživački novinar i dosadašnji urednik aktuelnog sadržaja na CINS-u, Vladimir Kostić je svoj fokus držao na istraživanju organizovanog kriminala i korupcije, praćenju tokova novca, finansiranju partija i medija, javnim funkcionerima. Za svoj rad nagrađen je međunarodnim i nacionalnim priznanjima.

Nakon njegovih istraživanja javnosti su otkrivene priče poput šeme sumnjivih donacija Srpske napredne stranke, poznate i kao slučaj trećeg čoveka iz kafane, pomoći koje je televizija Pink dobila od države i odlaganja poreskog duga ove kompanije. Prateći tokove novca Kostić je sa koleginicom iz CINS-a otkrivao i mnoge malverzacije u izgradnji i poslovanju malih hidroelektrana u Srbiji, što im je 2019. godine donelo EU nagradu za istraživačko novinarstvo.

Zajedno sa CINS timom Kostić 2017. godine osvaja i evropskog pulicera (Evropsku nagradu za istraživačko novinarstvo), za seriju tekstova o tretmanu korupcije u Srbiji i vezama fudbala, politike i kriminala.

Pored toga, kao deo tima, nagrađen je Anthony Lewis nagradom za izuzetnost u izveštavanju o vladavini prava, Balkanskom Fact-Checking nagradom za Srbiju i dvostruki je nosilac nacionalne nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Od početka 2020. radi kao urednik bržih sadržaja na sajtu CINS-a, čime je obuhvaćen najveći deo vesti, analiza i drugih priča u rubrici Aktuelno. Pored novinarskog i uredničkog posla, Kostić drži i treninge o novinarstvu i istraživačkim tehnikama, i mentoriše druge novinare na njihovim istraživačkim pričama.

Radio je sa mladim novinarima i onima koji tek u ulaze u svet istraživačkog novinarstva, od kojih su mnogi kasnije bili nagrađeni za svoj rad.

Na mesto glavnog i odgovornog urednika CINS-a Kostić dolazi nakon Milice Šarić, aktuelne direktorke organizacije, koja je na poziciji urednice bila od oktobra 2018. godine.

Vladimir Kostić diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Izvor: CINS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare