Vlada Srbije: Raspolažemo sa 260.000 PCR testova, netačni navodi da ih nema dovoljno

BEOGRAD

Vlada Srbije saopštila je večeras da Srbija raspolaže sa više od 260.000 PCR testova na korona virus, da se ta količina redovno dopunjava i odbacila navode da testova na virus nema dovoljno.

0Piše: Beta/Danas Online30. juna 2020. 21.36 Izmenjeno: 21.46

Ilustracija Foto: Beta/Direkcija za nacionalne referentne laboratorije

U saopštenju se tvrdi da je Srbija do sada uradila više od 400.000 testova i da je po tome jedna od evropskih zemalja sa najviše testiranih.

Ponovljeno je da građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od kovid-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu) treba da se najpre jave u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja, gde će svakome sa navedenim simptomima biti uradjena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test.

Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, gradjanima će u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi biti urađen besplatan PCR test, dodaje Vlada Srbije.

Građani kojima je negativan rezultat PCR testa neophodan zbog putovanja u inostranstvo, mogu uz prethodnu uplatu 6.000 dinara, test uraditi u nadležnim institutima i zavodima za javno zdravlje.

Navodi se da je do nestašice briseva za PCR testove na pojedinim lokacijama dolazilo zbog većeg broja zahteva za testiranje u sezoni godišnjih odmora.

U saopštenju piše da je PCR najskuplja vrsta testiranja koja se „u regularnim uslovima relativno retko sprovodi“, da su kapaciteti za takvo testiranje u svim zemljama vrlo ograničeni te da činjenica da Srbija testira više hiljada gradjana svakog dana predstavlja „veliki uspeh zdravstvenog sistema Srbije“.

Podsetimo, ranije večeras zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je takođe da su netačne informacije da nema dovoljno PCR testova.

„U ovom momentu ima preko 250.000 testova i taj podatak dovoljno govori“, izjavila je ona.

S druge strane,  dr Katarina Ristović iz užičkog Zavoda za javno zdravlje je danas saopštila da u tom Zavodu „od juče, 29.juna, nema PSR testova“.

Izvor: Danas

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare