Vlada Kosova donela odluku o recipročnim merama prema Srbiji

PRIŠTINA

Vlada Kosova je na 37. elektronskom sastanku koji je kasno sinoć sazvan na zahtev vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija, donela odluku o izmena i dopuna odluke o postepenoj primeni reciprociteta kao principa u odnosima sa Srbijom.

U saopštenju za štampu, iz kabineta premijera navode da je donesena odluka da se zabrane dokumenti o poljoprivrednim i industrijskim proizvodima koji iz Srbije ulaze na Kosovo, a koji koriste imena država ili sadrže druge elemente koji su u suprotnosti sa zakonom Kosova, piše Gazeta Express a prenosi RTK.

“Prema izmenama i dopunama ove odluke, u trgovinskim odnosima sa Srbijom zabranjeni su dokumenti za poljoprivredne i industrijske proizvode u kojima se koriste nazivi mesta koji sadrže i druge elemente suprotne Ustavu Republike Kosovo, nazivi mesta u Republici Kosovo, ali bez imena države – zabranjeni su oni koji ne sadrže Republika Kosovo i sadrže bilo koji element koji negira nezavisnost i suverenitet Republike Kosovo”, navodi se u saopštenju.

Ovom odlukom je predviđeno da se kompanijama iz Srbije za svako vozilo sa robom koja ulazi iz Srbije na Kosovo, dozvoli ulaz.

„Agencija za hranu i veterinarstvo je obavezna da koristi grb i ime Republike Kosovo u fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima, dok privrednim subjektima iz Srbije mora biti data dozvola za ulazak za svako vozilo koje prevozi robu koja ulazi u Republiku Kosovo”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Gazeta Express, RTK

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare