Vlada blizu odluke o Rio Tintu

BEOGRAD

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da je “Vlada blizu odluke” da poništi ugovore na koje su se bivše vlasti obavezale 2004. i 2006. godine, što je uticalo na poslovanje “Rio Tinta” i istraživanja zaliha litijuma na području Jadra radi izgradnje rudnika, eksploatacije i hemijske prerade rude.

Brnabić je za TV Pink, naglašavajući da sadašnja vlast nije “niti dovela niti obećala ni uradila nešto što narod nije znao” rekla da je sve što je aktuelna vlast uradila bilo transparentno”, ali da je vlast sada spremna da vidi koliki ceh treba platiti.

“Blizu smo toga da kažemo – ne želite Rio Tinto u Srbiji, zdravo doviđenja, da vidimo koji je ceh koji su ti pijani bogataši napravili, da podvučemo crtu šta su napravili od cehova za razne promešene investicije, za razne pljačkačke privatizacije, razne dugove koje su nam ostavili”, rekla je premijerka.

Hajde da vidimo šta smo dužni, dajte da isporučimo račun koji su oni napravili, navela je ona naglašavajući kako je vlada “zaista blizu toj odluci“.

„S tim što nismo za to da predsednik (Aleksandar Vučić) bude protiv naših odluka, mi smo jedan tim i ja kao predsednica Vlade, koliko god me pljuvali za to, pažljivo slušam savete predsedinika. On nije za to i nije za to kad ispunjavamo zahteve stranaca stranih službi, agenture koja je plaćena iz inostranstva, ali hajde da vidimo šta će da se desi. Mogu da kažem da smo blizu ispunjenja svih tih zahteva“, rekla je Brnabić.

Za političare i ekološke aktiviste koji se na protestima protive namerama Rio Tinta Brnabić je rekla ih plaaćaju strane fondacija i službe, poput Rokfelera.

Brnabić je, navodeći da je 2004. godine, stupio na snagu sporazum o štićenju investicija koji štiti Rio Tinto kao investiciju koja dolazi iz Velike Britanije.

Ona je ocenila da se Rio Tintox u slučaju arbitraže može pozvati na taj sprazum o zaštiti investicije.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare