„Vizantija – tradicija i savremenost”

  NIŠ

Ugledni  niški međunarodni simpozijum vizantologa „Niš i Vizantija“ postoji 21 godinu u okviru gradske slave sveti car Konstantin i carica Jelena. I ove godine Grad Niš, Univerzitet u Nišu, Eparhija niška uz profesionalnu organizaciju NKC–a, i blagoslov  Episkopa Niškog Gospodina Arsenija okupiće istaknute vizantologe iz Evrope i SAD-a.

Svečano otvaranje zakazano je za 3. jun u 17,30 sati u svečanoj sali Univerziteta u Nišu. Pozivijaju se ljubitelji naše prošlosti, umetničkog nasleđa i kulturne tradicije da prisustvuju otvaranju naučnog skupa koji će otvoriti akademik profesor dr Miodrag Marković. Ovom prilikom biće predstavljen zbornik radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa koji je u celosti posvećen bleženopočivšem Episkopu niškom i Patrijarhu srpskom Irineju.

                                  „Posle dvadest i jedne godine organizovalja simpozijuma „Niš i Vizantija“, grad Niš je postao poznat širom sveta kao centar izučavanja vizantologije, kao grad u kome je rođen Konstantin Veliki osnivač vizantijske države i civilizacije. Kao prepoznatljiv znak grada Niša, simpozijum „Niš i Vizantija“ prevazišao je okvire Niša i od značaja je za izučavanje, kako nacionalne kulture, tako i za sveobuhvatnije sagledavanje vizantijskih tekovina na kojima počiva savremena evropska civilizacija“, kaže dr Miša Rakocija i dodaje:

                           „Sve ove godine znanja uglednih naučnika usmeravana su na prostor našeg grada. Zahvaljujući novim otkrićima prošlost Niša je bolje istražena, predstavljena su nova otkrića koja nude potpuniju i drugačiju sliku o istoriskom i umetničkom nasleđu Niša. Zahvaljujući novim saznanjima, mnogi lokaliteteti su postali značajne turističke destinacije koje privlače turiste“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare