Viši sud u Vranju neće održati „Dan otvorenih vrata“

VRANJE

Zbog epidemiološke situacije u vezi sa koronavirusom, Viši sud u Vranju neće održati tradicionalnu manifestaciju „Dan otvorenih vrata“, povodom Evropskog dana civilne pravde.

Od 2003. godine Evropski dan civilne pravde se obeležava svake godine 25. oktobra. Cilj je da se građani što bolje upoznaju sa radom suda i funkcionisanjem pravosudnog sistema, kao i sa mogućnostima za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava, kako bi se pravda približila građanima i kako bi se informisali o raspoloživim sredstvima za pristup pravdi“, navode se u saopštenju Višeg suda.

„Već tradicionalno održavanje Dana otvorenih vrata u Višem sudu u Vranju naišlo je na veliko interesovanje svih građana, a posebno učenika srednjih škola i studenata Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici. Taj dan predstavlja veoma lep povod i priliku za upoznavanje učenika i studenata iz različitih sredina Pčinjskog okruga sa radom i funkcionisanjem Višeg suda, njegovim istorijatom, a sa posebnom pažnjom je praćena simulacija suđenja koju su za njih spremali sudijski pripravnici i pomoćnici.

U nadi da ćemo sledeće godine nastaviti sa ovom tradicijom želimo da ponovo upoznamo građane da Viši sud u Vranju, koji ima desetoro sudija, kao neposredno viši sud pokriva Osnovni sud u Vranju, Osnovni sud u Bujanovcu i Osnovni sud u Surdulici, sa sudskim jedinicama u Vladičinom Hanu i Bosilegradu. Sud ostvaruje odlične rezultate, kao i ostali područni sudovi“, kaže se u saopštenju.

Brojka predmeta od 20.000, koliko je Viši sud imao u jednom od prethodnih perioda, u prvih šest meseci 2020. umanjena je na 1.543 predmeta u radu.

„Imamo jedan predmet starosti više od 10 godina i nijedan u čijoj izradi sudske odluke je prekoračen rok od 30 dana. Rad i poslovanje Višeg sud u Vranju je javan i transparentan, dostupan na proveru i ocenu svakog građanina i svakog organa ili ustanove“, navodi se u saopštenju ovog suda.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare