Viši sud drugi put odbio da potvrdi optužnicu protiv bivšeg direktora Gerontološkog centra

NIŠ

Viši sud u Nišu po drugi put nije potvrdio optužnicu Višeg javnog tužilaštva protiv bivšeg direktora Gerontološkog centra Milana Stevanovića (48), koji se tereti za teško delo protiv zdravlja ljudi, već je vratio višem javnom tužiocu na izmenu i dopunu.

  Optužnica protiv Stevanovića podignuta je još 7. oktobra prošle godine na koju su odgovorili njegovi branioci navodeći činjenice i okolnosti zbog kojih je smatraju nepravilnom. U odgovoru na optužni akt predložili su da veće Višeg suda u Nišu optužnicu vrati Višem javnom tužilaštvu na dopunu istrage. Veće Višeg suda novembra prošle godine pristupilo je ispitivanju optužnice i nakon izvršenog uvida u spise predmeta ustanovilo da je u tom krivičnom predmetu potrebno razjašnjenje stanja stvari kako bi se ispitala osnovanost optužnice.

                              Iz tog razloga, sud je prvi put vratio na dopunu optužnicu Višem javnom tužilaštvu. Na dopuni istrage, tužilaštvo je radilo skoro osam meseci, novi optužni akt je ponovo stigao na potvrdu Višem sudu ali je ova pravosudna institucija smatrala da ni sada nisu ispunjeni uslovi za početak suđenja.

                            Kako saznajemo, sud je bio stava da tužilaštvo nije dokazalo uzročno posledičnu vezu između Stevanovićevih radnji, odnosno njihovog propuštanja i nastupanja krivičnog dela za koje se tereti. Iz tog razloga, tužilaštvo će morati da ponovo dopuni istragu i pronađe dokaze kojima će nesumnjivo dokazati da je odgovoran za nepreduzimanje mera za sprečavanje širenja zaraze kovid 19 u Gerontološkom centru, usled čega je preminula 51 osoba.

                          Više javno tužilaštvo ima rok od tri dana od dana prijema odluke Višeg suda, da donese naredbu o dopuni istrage.

                          Za krivično delo za koje se Stevanović tereti zaprećena je kazna od dve do 12 godina zatvora. On je uhapšen aprila prošle godine a iz pritvora je pušten 4. januara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare