Više od polovine osnovaca ima neki od deformiteta kičmenog stuba

VLASOTINCE

Sistematski pregledi i statistički podaci rađeni od 2017. pokazuju da skoro 55% školske dece na teritoriji opštine Vlasotince ima neki od vidova deformiteta kičmenog stuba koji je rešiv uz korektivnu gimnastiku. Specijalista fizikalne medicine dr Nataša Milosavljević kaže da razlozi leže u nedovoljnom i neadekvatnom bavljenju sportom, kao i u vremenu koje se provodi uz telefon.

„U okviru Doma zdravlja oformili smo salu za korektivnu gimnastiku upravo iz potrebe da reagujemo na ove poremećaje. S obzirom na to da radimo i prevenciju deformiteta kičmenog stuba, grudnog koša i stopala, ustanovili smo da kod 13% dece postoje strukturalni poremećaji kičmenog stuba koji zahtevaju dalje lečenje, nošenje midera, pa i upućivanje u Institut na Banjici. Roditelji često ne shvate odmah ozbiljno problem, ali uz priču i podršku počnu da dovode decu redovno na vežbe. U sali za korektivnu gimnastiku radi se u dve smene, individualno ili u manjim grupama. Za korekciju deformiteta potrebno je redovno vežbanje u trajanju od šest meseci do godinu dana. Inače, terapeute uskoro očekuje i obuka za primenu nove metode u lečenju skolioze, što je još jedna od brojnih edukacija koje su u poslednje vreme prošli lekari i tehničari vlasotinačkog Doma zdravlja.“

U ovu ustanovu su nedavno stigli i najsavremeniji uređaji za laboratoriju. Glavni tehničar u laboratoriji Miroslav Stojanović kaže da su ti uređaji „zlatni standard u laboratorijskim analizama, nešto najsavremenije i najpouzdanije trenutno na tržištu. U ovoj službi sada postoji i laboratorijski informacioni sistem, posredstvom koga će rezultati brže da stižu do izabranog lekara.“

Nabavljeni su i novi EKG aparati i holteri, a tu je i ultrazvučna sonda za bolesti srca, čija je vrednost milion dinara. Novac su podjednako obezbedile opština i resorno ministarstvo u sklopu projekta kod Ministarstva zdravlja.

Sada će biti moguće da u sklopu unapređenja kvaliteta u lečenju kardiovskularnih bolesnika bude pozvano na pregled celokupno stanovništvo od 35 do 69 godina starosti na EKG pregled, te proveru drugih parametara.

„Pokušaćemo da delujemo preventivno, dok ćemo u populaciji od 19 do 34 godine obuhvatiti osobe sa rizikom“ ističe direktor vlasotinačkog Doma zdravlja Milena Stanković Mitrović.

Vlasotinački Dom zdravlja jedna je od retkih u Srbiji koji nema dugovanja prema radnicima, ali se na regulisanju dugova radilo se od 2012. godine. Plate neugovorenim radnicima finansirala je opština, a Zoran Todorović, predsednik opštine, kaže da su ti radnici objektivno potrebni, iako ih Fond ne prepoznaje.

„Nama je potrebna ne jedna sala, već Centar za korektivnu gimnastiku, s obzirom da su podaci o deformitetima kičme kod dece alarmantni. Lokalna samouprava i u 2020. izdvaja oko 4% budžeta za funkcionisanje Doma zdravlja kako bi sva neophodna zdravstvena nega bila dostupna građanima na celoj teritoriji. Dodatnim angažovanjem osoblja u Službi hitne pomoći uspeli smo da omogućimo da ekipe stignu do svakog pacijenta i ta podrška će se nastaviti.“

Donošenjem Plana mreže zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji vlasotinački Doma zdravlja je i dalje nadležan za pružanje primarne zdravstvene zaštite u opštinama Vlasotince i Crna Trava.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare