Više od 96% učesnika i učesnica u anketi JUGpressa poznaje bar jednu ženu koja je doživela “akušersko nasilje”

LESKOVAC-VRANJE-NIŠ

Više od 99% učesnika i učesnica u anketi Regioanalne informativne agencije JUGpress zna šta znači pojam “akušersko nasilje” a više od 96% poznaje bar jednu ženu koja je bila žrtva akušerskog nasilja.

Čak 98% učesnika i učesnica je reklo da u slučaju/slučajevima akušerskog nasilja za koje oni znaju, odgovorni lekari ili drugi medicinski radnici , koji su vršili nasilje, nisu kažnjeni. 

Učesnice i učesnici ankete su imali različite predloge rešenja ovog ozbiljnog društvenog problema. Najbrojnija su: “da u svim porodilištima uz majku tokom porođaja bude prisutan i otac deteta, ili bliska osoba koju majka izabere”, “da bliska osoba ili otac budu prisutni uz majku tokom čitavog boravka u porodilištu” (budući da se akušersko nasilje može desiti i pre ili posle samog porođaja), zatvorska kazna za medicinsko osoblje koje počini nasilje, automatsko oduzimanje licence svim lekarima/lekarkama koji izvrše ovu vrstu nasilja, visoke novčane kazne za ovu vrstu nasilja, snimanje (video i audio) porođaja (ukoliko porodilja da saglasnost) pri čemu će porodilja imati pristup snimku, obavezan psihotest na godišnjem nivou za sve zaposlene u porodilištima, što više istupanja žrtvi u javnost kako bi se podigla svest o rasprostranjenosti ovog vida nasilja, a bilo je i predloga da se ovakvo nasilje kažnjava doživotnim zatvorom za počinioce. 

Često je navođeno i da vrlo često počinitelji ovakvog nasilja nisu samo lekari, već i drugo medicinsko osoblje koje radi u porodilištu. 

U anketi je učestvovalo 1200 osoba, 92% žena i 8% muškaraca . 

Žene su delile sa našom redakcijom svoja iskustva preživljenog akušerskog nasilja.

Ovim putem pozivamo žene koje smatraju da njihova priča treba da se čuje da nam se jave na mejl redakcijajugpress1@gmail.com. (kraj) MS/ LJS

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
samo metla
samo metla
1 mesec pre

moja zena kad se porodila i kad su je smestili u sobu posle porodjaja kaze sutra ujutru ulazi sestra i dre im se ajde krave ustajte sta ste se usmrdele i otvara prozore a novembar mesec a bebe jos nepresvucene,mokre sve su se razbolele i sta covek treba da im uradi