Više od 90 posto učesnika u anketi smatra da država i nadležne institucije ne štite radnike, žale se na maltretiranja na poslu i stranačke ucene

LESKOVAC-VRANJE-NIŠ

Čak 94,1% učesnika u anketi Regionalne informativne agencije JUGpress o radnim pravima, smatra da država i nadležne institucije (sudovi i inspekcije) ne rade na zaštiti radnika i njihovih prava, dok 5,9% smatra da nadležne institucije i država štite radnike.

Kao razlog navode da su institucije pod kontrolom vladajuće partije i da zbog toga štite poslodavce nauštrb  prava radnika kao i da su institucije tesno povezane sa poslodavcima, vlasnicima kapitala, od kojih dobijaju mito i zbog toga odlučuju u njihovu korist.

Regionalna informativna agencija JUGpress sprovela je među svojim čitaocima istraživanje na temu poznavanja radnih prava.

Da Zakon o radu poznaje dovoljno odgovorilo je 36% ispitanika, da ga poznaje odlično 22%, 28% njih kaže da zakon poznaje malo, a 14% da ga ne poznaje uopšte.

Svoje znanje o radnim pravima čak 52% ispitanika ocenjuje tvrdnjom da o tome zna malo, dok čak 9% učesnika aknete tvrdi da o njima ne zna ništa. Odličnom ocenom svoje znanje o ovoj temi ocenjuje 17% ispitanika, dok njih 22% smatra da o njoj zna dovoljno.

Čak 86% učesnika i učesnica ankete smatra da mediji temi radnih prava posvećuju premalo pažnje, dok 5% smatra da ova tema zauzima previše prostora u medijima, a 9% smatra da je taj prostor upravo takav kakav treba da bude – dovoljan.

Upitani o tome koje su teme vezane za radna prava koje smatraju najvažnijim i kojima bi JUGpress trebalo više da se bavi, ispitanici su davali različite odgovore, ali najčešći su bili: mobing, zlostavljanje i pretnje na radu, diskriminacija radnika prema partijskoj pripadnosti pri zasnivanju radnog odnosa, neodgovarajuća novčana nadoknada za uloženi rad, radnici koji su primorani da poslodavcima „vraćaju“ novac od minimalne plate koja im se uplaćuje na račun (pa tako radnici zarađuju manje od minimalca koji im je Zakonom garantovan), urušavanje dostojanstva radnika, nepoštovanje Zakona o radu, nepoštovanje prava radnika, objašenje o razlikama među različitim radnim ugovorima, neplaćen prekovremeni rad, i slično.

Čak 83% ispitanika smatra da su radnici danas nedovoljno zaštićeni, 12% ispitanka nema mišljenje o ovome, dok 5% smatra da su radnici previše zaštićeni.

89% ispitanika smatra da u današnje vreme većina radnika dobija malu platu u odnosu na uloženi rad, dok 5,5% smatra da je ta plata odgovarajuća, a 5.5% smatra da je plata koju većina radnika dobija velika u odnosu na rad i zalaganje na poslu.

Regionalna informativna agencija JUGpress sprovela je među svojim čitaocima istraživanje na temu poznavanja radnih prava.

U anketi je , preko sajta JUGpressa i društvenih mreža, učestvovalo 530 osoba, najviše iz Leskovca i opština u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu. (kraj) MS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare