Više od 200 raseljenih Srba posetilo Uroševac

UROŠEVAC

Više od dve stotine raseljenih Srba posetilo je danas Uroševac i prisustvovalo svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je u crkvi Svetog cara Uroša služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

Sa raseljenim Srbima bili su ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović i Milenko Dželetović, izvršni direktor finansija u Telekomu Srbija.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić nije krio zadovoljstvo što su raseljeni uspeli da obiđu crkvu u Uroševcu ali je upozorio da i ove godine u ovom gradu nema povratka.

“Još dosta Srba u međuvremenu je nastavilo sa prodajom svojih imanja. To je nešto što zabrinjava. Svako prodato parče srpske zemlje je izgubljena šansa da u budućnosti bude više Srba na ovim prostorima, da dođe do povratka raseljenih”, rekao je Jevtić.

Jevtić je naglasio da se neće odustati od povratka Srba i njihovog života na ovim prostorima, napomenuvši da je crkva u Uroševcu spaljivana ali i obnovljena.
urosevac-srbi-2

urosevac-srbi

Stojanović je izrazio zadovoljstvo što su raseljeni iz Uroševca vezani za ovaj grad, ali je ukazao da se život Srba teško obnavlja u gradovima i da je povratak u urbane sredine išao teško.

Zorica Vojinović koja kao raseljeno lice živi u Beogradu kaže da Uroševac danas nije ono što je bio nekada a da stanovi i kuće koje imaju u centralnoj Srbiji ne mogu da zemene domove koji su ostali u ovom gradu.

Ona je istakla da je danas obišla plac, kuću gde je rođena i da je prizor koji je videla rastužio do suza.

“Sada je tamo parking prostor, nemate pojma kako je to”, rekla je ona, zahvalivši se Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Ministarstvu za zajednice i povratak što su omogućili raseljenima da budu u crkvi u Uroševcu danas.

Sa raseljenim Srbima bio je i Dželetović koji je rekao da je Uroševac tužna slika civilizovane Evrope, podsetivši da je ideja o obnovi crkve Cara Uroša rođena pre dve godine.
urosevac-srbi-4

urosevac-srbi-3
Tada je, kaže Dželetović, u crkvi zatekao samo sveštenika Kojića u oltaru i protinicu za pevnicom i ni jednog parohijana, te da mu je ideja o obnovi crkve delovala nestvarno.

“Bilo bi nezasluženo da ne pomenem Miletu Radojevića, šefa Kancelarije za saradnju sa verskim zajednicama Vlade Srbije, koji je imao veliko razumevanje i uložio veliku snagu za obnovu ovog hrama i kojem se kao Uroševčanin i u ime svih raseljenih neizmerno zahvaljujem”,rekao je Dželetović.

U opštini Uroševac je pre sukoba na Kosovu živelo oko 30.000 Srba od čega blizu 12.000 u gradu.Danas u centru Uroševca od Srba žive samo jerej Trajko Vlajković sa suprugom i ćerkom. Parohijski dom i crkvu Sv. cara Uroša u Uroševcu obezbeđuju pripadnici Kosovske policije a njihovo prisustvo tokom današnje posete Srba ovom gradu bilo je pojačano.​

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare