Vimbldon kao egzibicioni turnir

LONDON

Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) i Ženska teniska asocijacija (WTA) saopštili su večeras da se ovogodišnji grend slem turnir u Vimbldonu neće bodovati, zbog toga što su organizatori zabranili učešće ruskim i beloruskim teniserima.

Mogućnost igrača bilo koje nacionalnosti da učestvuje na turnirima na osnovu zasluga i bez diskriminacije je suštinska, a odluka Vimbldona da zabrani ruskim i beloruskim igračima takmičenje potkopava to načelo i integritet rejting sistema. U sadašnjim okolnostima, sa velikim žaljenjem ne vidimo drugu opciju osim da ukinemo bodovanje na ovogodišnjem Vimbldonu, navodi se u saopštenju ATP.

Dodaje se da ovakve jednostrane odluke predstavljaju štetan presedan i da diskriminacija na pojedinačnim turnirima nije održiva na takmičenju koje se organizuje u više od 30 zemalja, a ističe se da nije kasno da razgovori sa organizatorima Vimbldona dovedu do prihvatljivog ishoda za sve.

Ako se ništa ne promeni, Vimbldon će ove godine biti egzibicioni turnir, a najviše štete imaće prvi igrač sveta Novak Đoković, koji je prošle godine trijumfovao u Londonu.

To zači da će automatski izgubiti 2.000 poena i prvo mesto, dok će trenutno drugoplasirani na ATP listi Danil Medvedev i trećeplasirani Aleksander Zverev ostati bez 180 poena, jer su prošle godine obojica ispala u četvrtom kolu.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare