Vidačković: Saradnja najbolje ide na području filma

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC
Umetnički direktor Pulskog festivala Zlatko Vidačković rekao je danas u Leskovcu da

saradnja na prostorima bivše Jugoslavije “najbolje ide” na području filma.

 

“ Možda je to zbog produkcija. Film kao umetnost je najpogodniji za koprodukcije, ali je činjenica da je tu apsolutno,  i saradnja na produkciji filma i sudelovanje glumca iz jedne u drugu državu”, rekoa je Vidačković.

“ Ja sam sad bio u žiriju festivala  u Sloveniji, u Portorožu. Nagradu za najboljeg glumca je dobio Leon Lučev za film „Rudar“, a film je potupno slovenski, a glavni glumac i glavna glumica su iz Hrvatske”, rekao je on.

“Mislim da je film apsolutno ispred svih drugih umetnosti, ispred politike po pitanju tolerancije i saradnje i okrenut je sadašnjosti i budućnosti i ne gleda toliko na prošlost”, dodao je Vidačković.

“Ja mislim da svi mi imamo razlićite političke stavove o prošlosti, da to ne treba da opterećuje film I,  jednostavno,  ne smemo gledati unazad. Film je prešao tu crtu”, rekao je Vidačković odgovarajući na konstataciju novinara JUGpressa da se  još uvek na sve strane  bivše Jugoslavije širi ovor mržnje, što najviše odgovara političarima u svim bivšim državama I pitanje kako on vidite celu tu priču i da li je uopšte moguće da postoji nekakva ozbiljna saradnja,  makar u kulturnom delu između bivših država Jugoslavije?

 

On je rekao I da se film na prostoru bivše Jugoslavije,  kao i u Evropi kao celini,  za razliku od Amerike i nekih drugih država, tretira kao umetnost koja treba da bude subvencionisana.

“Mislim da sve sve države više ili manje pomažu film i bez toga jednostavno film na ovim prostorima nije samoisplativ, nije komercijalan i ne može biti samo zabava.

Mislim da je teško proceniti u kojoj državi u region ima najviše novca za film, mislim da svako daje koliko može”, rekao je Vidačković.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare