Veterinarski institut otvorio najsavremeniju laboratoriju

NIŠ

Danas je u Nišu  u Veterinarskom specijalističkom institutu otvorena nova laboratorija  za bakterijske zoonoze i molekularnu dijagnostiku, najsavremenija u Srbiji i regionu. Presecanjem vrpce, u prisustvu direktora Instituta Miloša Petrovića  I gradonačelnika Niša Darka Bulatoviča, laboratoriju je otvorio ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović.

“Ja sam danas došao da podržim ove ljude koji ovde rade. Oni sa ovim novim centrom, sa svojom novom laboratorijom, koja predstavlja jedno od najsavremenijih dostignuća,  mogu otići korak dalje , da bude tačka na kojoj ce moći da se rade najsavremenija  ispitivanja,. Ja ću kao ministar ovo podržati”, rekao je ministar ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović koji je obećao I podršku Vlade Srbije.

Ministar je rekao da je prošle godine Evropska unija oarakterisala Srbiju kao zemlju koja pruža veliku podršku u odbrani čitavog sistema Evrope u pogledu borbe protiv nodularnog dermatitisa – bolesti kvrgave kože goveda a da je najvažniju ulogu imao upravo ovaj  institut. Veterinarski institut Niš je bio najveća odbrana od nodularnog detmatita a ranijih godina i od takozvane bolesti plavog jezika.

Ministar je istovremeno ukazao na to da Niš ima najveći stočni fond na ovim prostorima, zbog čega će se ulagati i u kontrolu kvaliteta mleka. Niš je označen kao tačka, uz Novi Sad I Batajnicu, u kojoj će se raditi najpouzdanija kontrola mleka.  Glavni preduslov za dobijanje kvalitetnog stoćnog fonda je jeka veterinarska služba I jaka I pouzdana dijagnostika.

“Mi smo danas svrstani u red laboratorija koje na veoma pouzdan  brz načun dobija analize na osnovu kojih će u daljem postupku veterinarska služba moći da reaguje I da radi na suzbijanju zaraznih bolesti  odnosno na zaštiti stočnog fonda”, rekao je direktor Veterinarskog instituta Miloš Petrović.

Laboratorija je vredna oko 50 miliona dinara. Deo opreme nabavljen je zahvajujući projektima koje finansira Evropska unija a dve trećine para uložio je Veterinarrski institut. Institut je zaposlio i petoro strućnjaka .

Nedimović je prethodno održao sastanak sa direktorom Instituta Milošem Petrovićem, a zatim i sa veterinarima a organizovana je I pokazna vežba

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare