Vetar im iščupao voćnjake , niko ne želi da im pomogne

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

Meštani sela Veliko Trnjane još uvek saniraju štetu koju jako nevreme pričinilo u utorak, 4. avgusta popodne.

Pojedinačna šteta je ogromna, svedoče nam trojica uzgajivača voća iz Velikog Trnjana

Slađan Nikolić, Veliko Trnjane.
-Veliki olujni vetar nam je naneo veliku štetu, jer je iščupao oko 400 od 500 stabala jabuke koliko ih ima na parceli, u 15-oj godini rodnosti. Očekivali smo rod od oko 10 tona jabuka, a uništeno je sve. Stabla su isčupana iz korena i više nisu za upotrebu. Šteta je oko 500.000 dinara, koliko bi doneo ovogodišnji, rod plus narednih deset godina dok se voćnjak ne obnovi. Bilo je osigurabno od grada, to je osiguranje pokrilo, ali od vetra nije. Obraćali smo se i zamenici gradonačelnika Jasmini Ranđelović, Fondu za poljoprivredu, svi se ograđuju od toga, ne mogu da pomognu… Ostali smo sami.


Ivan Stanković
-Nalazimo se na parceli koja je pogođena jakim vetrom. Posledice se vide, katastrofa… Ovako nešto se nikada nije desilo u skorije vreme. Na ovoj parceli se nalazi 350 stabala, 50 stabala je ostalo na nogama, sve ostalo je na zemlji. Očekivao sam veliki prinos, uložio mnogo truda, rada i sredstava, ali sve to je otišlo za 15 minuta koliko je trajala oluja. Primenio sam sve agrotehničke mere, zaštitu, obradu, tretmane obavljao najkvalitetnijim sredstvima, ali je sve otišlo niz vodu. Od 2008. godine osiguravao sam svoje zasade, međutim iz osiguravajuće kuće su mi rekli da vetar ne ulazi u polisu, tako da ova šteta nije pokrivena. Bio je grad pre desetak dana i pričinio je veliku štetu, roda za ovu godinu smo se odrekli, nadali smo se da ćemo to nadoknaditi sledeće godine, ali posle ovoga teško. Za sada nam se niko zvanično nije obratio, videćemo šta će biti narednih dana. Očekujemo pomoć, ali ne verujem da će da nas neko sagleda. Inače, očekivao sam rekordni prinos, od nekih 12-13 tona na parceli od 20 ari, jer jabuke u ovoj fazi, mesec dana pred berbu su bile izuzetne krupnoće i kvaliteta.
Pod zasadom jabuka imam tri parcele, a najveći procenat oštećenja je na ovoj parceli. Na ostale dve parcele je polomljeno po 30-ak stabala. To i može da prođe, ali ovde je ceo zasad otišao… Da bi se zasad obnovio potrebno je pet godina, a da postigne rodnost kao što je ova, potrebno je dest godina.Branislav Stojčić Brane iz Velikog Trnjana  ima parcelu od 12 ari gde je nekih 100-110 stabala šljive od kojih je vetar oborio na zemlju 80-ak. Nadao sam se da će biti na ovoj parceli dobar prinos, iako je šljiva slabije ponela ove godine. Na žalost, na desetak dana pred berbu vetar je sve upropastio. -Ne pamtim da nas je nešto ovako snašlo. Nisam očekivao da može da se desi nešto ovako, pa zasade nisam ni osigurao. Inače, bavim se i povrtarstvom, imam zasad paprike koji je pretrpeo dosta oštećenja pre desetak dana od grada. Posledice su nastale i od vetra, zasad je oboren na stranu, pokušavamo da nešto sačuvamo i spasimo koliko možemo.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
zovite u pomoć
zovite u pomoć
3 godine pre

Jeste uradili snimke zabeležili izjave svedoka, prijavili, tražili da izadju predstavnici iz gradske uprave, odeljenja za polopljoprivredu i konstatuju, da imate zabelešku službenu koju će oni da zavedu u opštinu i overe potpisom da su konstatovali, pa neka na njoj i piše da nema sredstava, i izjavama meštana, sve overeno, potpisano. I čekajte,možda i to dodje na red. Jer red ne postoji ko strateški, nego kad se sretnu pred wc, oni si popričaju i tad padne na pamet nekom, AJD ĆE IM POMOGNEMO NA GRAĐANI. Ali, to moraju da znaju, da imaju na umu da postoji problem, koji sad niko u gradu i državi ne vidi. Opet će premijerka ode na kafu kod predsednika i kažem, ko što im uvek pada na pamet kako da se poigraju s državu još malo, da probaju nešto novo s pare penzionera koje su pokupili, tako će i za to vaše da se dosete i pomognu vam.

vratite mi penzije!
vratite mi penzije!
3 godine pre

Da mi vrate penzije 4 godine otimane. Sa nji su napravili jedan stub na most pred koji se slikaju. Nedomacin ne zajmi u komsije da gradi, pa se jos hvali. I tej 100 evra sto davase, pare su nase!