Veštine koje su potrebne mladim naučnicama van akademske klupe

NIŠ

I dok koračamo ka budućnosti koju obeležava naučni i tehnološki razvoj, treba da budemo svesni da je taj put nepotpun bez podjednakog učešća žena u naučnim krugovima. Međunarodni dan devojaka i žena u nauci obeležava se svake godine 11. februara s ciljem da se podrže izvanredne žene istraživačice koje svojim dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva, ali i kako bi se što više žena i devojaka podstaklo da svoje karijere bira i razvija u nauci.                         

„Upravo o tome govorimo tokom onlajn predavanja “Veštine koje su potrebne mladim naučnicama van akademske klupe”, koje organizuje EU info Kutak Niš u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Nišu u petak, 11. februara od 13 sati. Svoja iskustva o ovim temama i o tome kako lakše trasirati put u nauci, odakle početi i koje alate koristiti, sa učesnicima predavanja podeliće Jelena Matejić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu“, kažu organizatori onlajn predavanja iz EU info kutka.

                           Iako se poslednjih godina situacija menja, podaci pokazuju da devojke i dalje manje biraju studije u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike. Da bi žene dobile ravnopravan prostor u nekadašnjim “muškim” zanimanjima, potrebno je vreme, ali su im potrebne i neke dodatne veštine i znanja.

                          „ Zašto odabrati i kako ostvariti svoj pun potencijal u oblastima tehničkih nauka? Šta sve treba znati van nastavnih sadržaja, bilo elementarnih ili onih najkompleksnijih? Koje su prepreke, a koje razvojne mogućnosti za devojke i žene u nauci? Kako da kao mlade naučnice nemate utisak da ste prepuštene same sebi?“, pitanja su na koja će mladi dobiti odgovore.

                           Jelena Matejić je asistent na Departmanu za računarske nauke PMF-a u Nišu, gde je i student doktorskih studija. Uživa u pozivu predavača i radu sa studentima. Rado učestvuje u IT radionicama, projektima i događajima, gde se najviše raduje novim poznanstvima i razmeni znanja i iskustava.

                        Ravnopravnost u nauci podrazumeva veće učešće žena u donošenju odluka, ujednačeniji odnos oba pola u naučnim istraživačkim timovima i uključivanje rodnog aspekta u naučna istraživanja.

                        Predavanje se organizuje posredstvom Zoom platforme. Zainteresovani za praćenje treba da se prijave popunjavanjem prijavne forme. Događaj će biti emitovan uživo i na fb stranici EU info kutka Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare