VEŠTAČENO 4.000 INVALIDSKIH PENZIJA

LUKOVSKA BANJA

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin jrekao je večeras da je do sada izvršeno veštačenje više od 4.000 invalidskih penzija i da je za 10 odsto proverenih utvrđeno da ima nedostataka koji povlače oduzimanje tog prava.

 

“Na taj način je postignuta značajna ušteda koja se meri desetinama miliona dinara”, rekao je Vulin novinarima tokom savetovanja lekara veštaka u Lukovskoj banji kod Kuršumlije.

 

On je dodao da je revizija invalidskih penzija bila zakonska obaveza još iz 2003. godine, ali da ranije niko nije imao političke, pa ni stručne, hrabrosti da rešava to pitanje.

 

Vulin je rekao I da je  revizijom invalidskih penzija postignuto da su svi shvatili da se sa državom ne treba igrati i da ne treba pokušavati da se država prevari.

 

Po njegovim rečima ove godine je  primetno smanjenje broja neutemeljenih zahteva za invalidsku penziju i da oni koji dolaze sa zahtevom dolaze sa dobrom medicinskom dokumentacijom.

 

Kada je reč o reviziji invalidskih penzija, i dalje će se  raditi preventivno i na ujednačavanju kriterijuma što će olakšati posao i lekarima, ali i potencijalnim korisnicima, dodao je Vulin.

 

Prema njegovim rečima, 85 ljudi obradi 80.000 zahteva koji se odnose na procenu radne sposobnosti i potrebe za tuđom negom.

 

Vulin je u Lukovskoj banji otvorio tradicionalno 13 po red savetovanje lekara koje rade na poslovima veštačenja radne sposobnosti, potrebe za tuđom negom, pomoći i vešačenja telesnog oštevćenja.

 

Savetovanje organizuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje u saradnji sa profesorima medicinskih fakulteta u Beogradu i Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare