Veliki uspeh mlade ,,Rosuljke”: Ana Minić na krovu sudijske fudbalske Evrope

VLASOTINCE

Biti danas fudbalski sudija je vraški težak posao, i sudije su po nepisanom pravilu , vrlo često, glavni krivci za neispunjene ambicije i planove pojedinih klupskih čelnika. Sudije na terenu nemaju pravo na grešku kao igrači, njihove odluke moraju uvek biti precizne i tačne, ali i tada ima nezadovoljnih koji smatraju da je njihova ekipa oštećena. I to traje godinama i tome nema kraja, a po svemu sudeći neće ga ni biti. Zato delioci fudbalske pravde na terenu moraju biti neprikosnoveni lideri, odvažni i hrabri, uz to i samouvereni i sigurni u donošenju svih svojih odluka u toku jedne utakmice.
Francuskinja Stefani Frapar sudila je ovogodišnje finale Superkupa Evrope između Čelzija i Liverpula i na najbolji način je uspela, kao žena, u onome što što se do juče činilo nemogućim, jer je prva uspela da izbriše sve granice u profesionalnom sportu i to na impresivan način i tako ispisala istoriju u svetskom fudbalu, jer je postala prva žena koja je sudila finalnu utakmicu nekog velikog evropskog takmičenja.
Junakinja sa naših prostora je svakako Ana Minić, po rođenju ,,Rosuljka”, a danas Nišlijka udata za Milana Minića iz Niša, uspešnog internacionalca sa prefiksom pomoćnog sudije. Uspela je kao nijedna pripadnica lepšeg pola iz fudbalske Srbije. Posle uspešne domaće i intarnacionalne fudbalske sudijske scene, sada je promovisana u interncionalnog posmatrača suđenja, pa je tako Ana Minić prva Srpkinja koja se našla na tako važnoj listi UEFA posmatrača suđenja, a ujedno je i najmlađa od svojih kolegenica. Za mnoge ovaj uspeh mlade i lepe ,,Rosuljke” je i priznanje njoj samoj za izuzetno uspešno deljenje fudbalske pravde na terenima fudbalske Srbije i to u konkurenciji muškaraca, čime je pokazala da i žene mogu biti jednako uspešne kao i muškarci i da se Ana sasvim zasluženo sada nalazi na samom krovu fudbalske sudijske Evrope.

 • Francuskinja Stefani Frapar, na finalnom meču Superkupa Evrope između Čelzija i Liverpula na najbolji način je pokazala da i pripadnice lepšeg pola mogu da sude finalne utakmice najvećih takmičenja pod okriljem UEFA i to je bio istorisjki dan za žene, jer time se pokazalo da su one spremne i da mogu da iznesu teret i najvažnijih evropskih finalnih utakmica – kaže na početku razgovora Ana Minić.
  JUGpress: Kada ste počeli da delite fudbalsku pravdu ?
 • To je bilo 2002.godine i na fudbalskim terenima kao fudbalski sudija bila sam 17 godina. Od toga kao internacionalni sudija bila sam punih deset godina. Najpre sam bila sudija u takmičenjima koja su se odvijala u okviru Fudbalskog saveza Jablaničkog okruga, a potom pod ingerencijom Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije i na kraju pod okriljem Fudbalskog saveza Srbije. Napredovala sam stepenicu po stepenicu, da bih na kraju postala i internacionalni fudbalski sudija, gde sam se zadržala deset godina, a to je bilo do kraja prošle godine.

 • JUGpress: I šta je onda usledilo ?
 • Od strane FS Srbije januara ove 2019.godine predložena sam za listu posmatrača sudija Evrope, što je i prihvaćeno od meritorne komisije UEFA i tako je Srbija, u maju ove godine u Beču, po prvi put u svojoj istoriji dobila ženu internacionalnog posmatrača suđenja.
  JUGpress: Šta vas je moglo preporučiti za tako važno zaduženje internacionalnog posmatrača suđenja. Koliko, ste zapravo, kao internacionalni sudija delili pravdu u Evropi ?
 • Već sam rekla da sam se punih deset godina pojavljivala kao sudija na raznim utakmicama širom Evrope. Bilo je tu utakmica reprezentacija prijateljskog karaktera, zatim kvalifikacione utakmice i onda one najvažnije kao što su utakmice Evropskog prvenstva. Kada se sve te utakmice saberu sigurno ih je bilo stotinak. Bila sam sudija na dva Evropska prvnstva u Engleskoj 2013. godine i godinu kasnije u Izraelu.
  JUGpress: Da li ste već bili u ulozi posmatrača suđenja ?
 • Jeste, bila sam i ulozi posmatrača suđenja i to tokom ove 2019.godine. Najpre na kvalifikacionom turniru za žene za Ligu šampiona u Radencima u Sloveniji i to devet dana u avgustu, a potom septembra meseca na utakmici Lige šampiona u Rusiji između domaće ekipe Riazana i Liona iz Francuske i na kraju u oktobru na kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo između Italije i Malte.
  JUGpress: U Evropskom sudijskom Komitetu se radi veoma ozbiljno ?
 • Da, baš tako. U ovom Evropskom sudijskom Komitetu ima pored muškaraca i pripadnica lepšeg pola i svi smo na istom zadatku. Radi se na našem usavršavanju, čini se sve da edukacija bude na najvišem nivou i tamo smo kao jedna porodica gde se sve zna, ko šta radi i kako radi, kako bi sudijama preneli sve ono što je najvažnije i najbitnije kako bi sve to kasnije sudije na najbolji način prenele na fudbalskom terenu u toku jedne utakmice.
  JUGpress: Koja je vaša poruka sudijama u narednoj 2020.godini ?
 • Da u svaku utakmicu koju sude ulaze maksimalno spremni i skoncentrisani na sva događanja na terenu kako bih svoj zadatak obavili kako nalažu to Pravila fudbalske igre, a iznad svega želim svim sudijama i svima onima koji su u fudbalu dobrog zdravlja i mnogo sreće u životu- poručila je na kraju razgovora Ana Minić, internacionalni posmatrač suđenje, a uz to i diplomirani pravnik.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare