Veliki broj Vranjanaca pridružilo se manifestaciji „Daj pedalu raku 2020“

VRANJE


U Srbiji je u mnogim gradovima, među kojima i Vranje, održana manifestacija „Daj pedalu raku“.

Manifestacija je organizovana u znak podrške ženama obolelim od karcinoma dojke.

Organizovana je vožnja bicikala, trotineta i rolera. Cilj manifestacije je podizanje svesti o važnosti preventive i zdravih stilova života. Vranjanci su se odazvali akciji, a učestvovali su i predstavnici lokalne samouprave.

Ispred zgrade Gradske uprave gradonačelnik se obratio okupljenim učesnicima istakavši da se ove godine Vranje priključilo akciji i da je veoma važno podizati svest žena o značaju prevencije u borbi sa karcinomom.

„Srbija je druga u Evropi po smrtnosti od raka dojke. Prema statističkim podacima 1600 žena godišnje umre od ove opake bolesti. Mi kao lokalna samouprava smo prošle godine organizovali u Gradskoj upravi sistematski pregled svih zaposlenih i koristim priliku da pozovem sve poslodavce da to učine za svoje zaposlene. Ovom prilikom, moramo da se podsetimo našeg velikog doajena hirurgije, Vukašina Antića koji je svakog oktobra organizovao niz predavanja na ovu temu, kako bi probudio svest kod žena o važnosti prevencije i edukacije i koji je ceo svoj život posvetio borbi sa ovom bolešću. Svim ženama koje se bore sa karcinomom, želim da pružim nadu, a lokalna samouprava će uvek pružiti punu podršku”, rekao je gradonačelnik.

Načelnik Dnevne onkološke bolnice Zdravstvenog centra Vranje dr Kosta Zdravković je rekao da borba protiv karcinoma nije borba pojedinca, već čitavog društva i da svaki građanin mora da da svoj doprinos merama prevencije.

„Mi kao grad imamo sistem na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem, čijim zalaganjem će Vranje dobiti novu bolnicu, koja će biti ponos za ceo Pčinjski okrug. Sa saradnicima i pacijentima, već 18 godina se borim sa ovom teškom bolešću i naglašavam da je udeo genetike u razvoju karcinoma samo 10 posto, a da su 90 odsto stvari na koje možemo da utičemo. Zbog toga, naglašavam da su u toj borbi najvažniji redovni pregledi, prevencija i edukacija“, dodao je Zdravković.

Tačno u podne zastave su podignute u 29 gradova u Srbiji i Sloveniji. A u Vranju su to učinili gradonačelnik Milenković i dr Zdravković.

Organizator manifestacije „Daj pedalu raku 2020“ je Ženski centar „Milica“ iz Vrnjačke Banje, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Kragujevac i Kliničkog centra Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare