Veliki broj nezaposlenih zainteresovan da započne sopstveni biznis

BEOGRAD

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) pokrenula je u januaru dve besplatne onlajn obuke za nezaposlene – „Aktivno traženje posla“ i „Put do uspešnog preduzetnika“, koje je do sada pohađalo preko 5.000 građana, od čega se najveći broj opredelio za obuku koja im pomaže da pokrenu sopstveni biznis.

Presek podataka kojima raspolaže NSZ pokazuje da je od početka 2022. godine oko 600 nezaposlenih pohađalo onlajn obuku Aktivno traženje posla“, a skoro 5.000  obuku „Put do uspešnog preduzetnika“. Među onima koji su se opredelili za obuku „Aktivno traženje posla” najveći udeo čine žene, čak 71 odsto.

„Interesovanje za pokretanje biznisa pokazuju uglavnom visokokvalifikovane osobe i osobe sa završenom srednjom školom, starosne dobi od 20 do 29 godina, koje su kratkotrajno nezaposlene”, rekao je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Preduzetničke veštine, kao i sama mala i srednja preduzeća su pokretač ekonomskog razvoja razvijenih zemalja. A mladi su sve spremniji da preuzmu kontrolu nad sopstvenim prihodima i sopstvenim radnim mestom”, zaključio je Martinović.

Obuka za aktivno traženje posla namenjena je nezaposlenim osobama koja žele da ovladaju tehnikama traženja posla i pripreme se za tržište rada i razgovor sa poslodavcem, dok je obuka „Put do uspešnog preduzetnika“ namenjena nezaposlenima koji žele da pokrenu sopstveni posao.

Obuku „Put do uspešnog preduzetnika“, za koju je pokazano značajno veće interesovanje, pohađalo je nešto više muškaraca, njih 52% odsto, naspram 48% žena. Najveći broj učesnika ove obuke ima između 25 i 39 godina, završenu srednju školu i nezaposlen je manje od tri meseca.

Digitalnu platformu za učenje na daljinu sa pomenutim obukama omogućila je Nemačka razvojna saradnja u okviru globalnog programa „Migracije za razvoj“ koji u Srbiji sprovodi GIZ. Obe obuke su zasnovane na interaktivnim audiovizuelnim sadržajima i omogućavaju praćenje lekcija tempom koji je prilagođen svakom pojedincu, po želji i više puta. Posebnu novinu predstavljaju onlajn verzije ovih obuka na romskom jeziku, namenjene nezaposlenima romske nacionalnosti.

Korišćenje platforme je veoma jednostavno, a nezaposleni obuku mogu da pokahađaju preko bilo kog uređaja (mobilni telefon, tablet, laptop, desktop računar), bez potrebe instaliranja bilo kakvog dodatnog softvera.

Za sve dodatne informacije u vezi sa pohađanjem navedenih onlajn obuka, nezaposleni sugrađani mogu da se obrate svom savetniku za zapošljavanje u nadležnoj filijali NSZ.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare