Velika potražnja za ogrevom, “Srbijašume” isporučile prouzvođačima peleta više nego lane

BEOGRAD

Direktor Javnog preduzeća Srbijašume Igor Braunović izjavio je danas da su isporuke sirovine peletarima nastavljene i da su Srbijašume na današnji dan isporučile proizvođačima peleta veću količinu nego na isti dan 2021. godine, zbog čega mu, kako ističe, nije jasno zbog čega su stovarišta prazna.

“Srbijašume su na današnji dan ove godine isporučile proizvođačima peleta veću količinu nego na isti dan 2021. godine, što znači da smo obezbedili proizvođačima između 40 i 50 procenata sirovine, da bi zadovoljili potrebe domaćinstava u Srbiji”, rekao je Braunović za RTS.

Od 5. avgusta na snazi je ograničenje cene peleta na 38.000 dinara za tonu. Zabranjen je i izvoz peleta i ogrevnog drveta kako bi se stabilizovalo tržište. Kod Srbijašuma kubik drva bio je 150 odsto jeftiniji nego na tržištu, pa im je Vlada odobrila i povećanje cene za 15 odsto.

Braunović kaže da mere Vlade, pre svega, imaju za cilj da ograniče “neosnovano divljanje cena peleta”.

Kaže i da je povećan broj proizvođača peleta, zbog čega su morali ravnomerno da isporučuju sirovinu, pa su proizvođači sa većim kapacitetom trpeli.

Na stovarištima gotovo da nema peleta, proizvođači kažu da čekaju sirovinu od Srbijašuma, ali Braunović naglašava da mu nije jasno zašto su stovarišta prazna ako su Srbijašume, kako tvrdi, obezbedile skoro polovinu sirovine za pelet za godišnje potrebe građana Srbije.

“Mislim da će ove mere dovesti do toga da se to vrlo brzo reši”, kazao je Braunović.

On je ukazao i da imaju veliki problem radne snage, pogotovo fizičke radne snage koja radi teške poslove u šumarstvu – seču i izvlačenje. Iz Ministarstva energetike najavljeno je da će u seči pomoći i vojska.

Kubik drva kod “Srbijašuma” košta 4.000 dinara, ali je odobreno povećanje. Braunović kaže da će cena biti povećana za 15 procenata, pa će iznositi oko 5.300 dinara.

“Obustavili smo prijave za ogrevno drvo i čekamo da isporučimo stanovništvu porudžbine koje smo primili. Ove godine smo, na današnji dan, isporučili 100.000 kubnih metara građanima, u odnosu na 70.000 kubnih metara prošle godine”, navodi Braunović.

Ističe da potražnja enormno raste i da je najveća u Beogradu. “Tu ćemo malo imati problem jer nemamo tu sirovinu u gradu Beogradu i okolini. Moraće da se dovozi iz naših drugih gazdinstava, što će svakako povećati cenu”, rekao je Braunović.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare