Velika nagrada trijanala arkitekture Niša za 2021.godinu pripala timu Građevinskog fakulteta

NIŠ

Tim Građevinskog fakulteta Univerziteta u Nišu dobitnik je velike nagrade Trijanala arhitekture Niša za Naušno tehnološki park u Nišu. Na ovogodišnjem Trijanalu, sedmom po redu, prikazano je 84 rada i pet kategorija. Inače, ova manifestacija se održava svake treće godine u sklopu Dana arhitekture Niša krajem oktobra ali je sada, zbog ukupne situacije sa korona pandemijom, promenjen termin održavanja.

                      Nagrađeni tim predvodio je pokojni profesor dr Petar Mitković, dekan Graševinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu koji je preminuo prošle godine od posledica korone. Pored njega u pobedničkom timu su se nalazili  i profesor dr Miomir Vasov, dr Slaviša Kondić, profesor dr Milan Tanić, Ivan Kostić, profesor dr Danica Stanković, profesor dr LJiljana Vasilevska i Vojislav Nikolić.

                          Žiri ovogodišnjeg Trijenala činili su akademik profesor emeritus Barnislav Mitrović iz Beograda i niške arhitekte Sima Gušić i Branimir Ćirić.

                             Utisak Žirija, a posebno predsednika akademika Branislava Mitrovića, inače našeg najznačajnijeg i najnagrađivaijeg živog autora, da je “primetan visok kvalitet i ujednačenost gotovo svih radova prikazanih na Trijenalu, kao i zavidan nivo celokupne produkcije”. Sve to nišku arhitekturu svrstava rame uz rame sa Beogradom i Novim Sadom, ali i sa ostalim centrima u regionu.

                         Treba napomenuti da je za ovakave rezultate savremene niške arhitekture u prvim decenijama trećeg milenijuma, prevashodno zalužna dva događaja. Prvi iz 1995 godine, kada se na tadšnjem Građevinskom fakultetu formirao odsek za Arhitekturu, sa kadrovima koji su se sem u Nišu školovali u Beogradu, Skoplju i Sarajevu, što je uslovilo da se rad studenata oplemeni različitim uplivom navedenih škola arhitekture, profilišući jednu novu školu Niške arhitekture, kaže prof.dr Aleksandar Keković, predsednik Društva arhitekata koji su organizovali Trijenale koji ističe i veliki značaj ovog događaja jer je “profilisao savremenu arhitekturu Niša u pravcu fukcionalne i svedene arhitekture neomoderne“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare