Velika nagrada Salona Zavodu za urbanizam, prva nagrada projektu Aktva park

  NIŠ

Na 30. jubilarnom Salonu urbanizma, koji je okupio 200 urbanista iz Srbije, dodelje su nagrade u 12 kategorija. Grad Niš je dobio nekoliko prvih nagrada za projekte. Prvu nagradu je poneo urbanistički projekat Zavoda za urbanizam. Radi se o projekatu Akva – park na lokaciji Lozni kalem u Niškoj Banji. Salon urbanizma organizuje Udruženje urbanista Srbije uz podršku Inženjerske komore Srbije. Ovogodišnji salon održaće se u periodu od 8. do 30. novembra 2021. godine, u Oficirskom domu u Nišu koji je 20 put domaćin urbanistima Srbije. Grad Niš je dobio ukupno 6 priznanja.                       

“Dobili smo ove godine nekoliko nagrada i priznanja a najvrednija nagarada koja nam je stigla u kategoriji urbanistički projekti Akva park na Loznom kalemu u Niškoj Banji koji je dobio prvu  nagradu. Posebno smo ponosni na to da je republički žiri prepoznao važnost ove investicije čiji je cilj unapređenje turizma u Niškoj Banji”, kaže Miroljub Stanković, direktor Zavoda za urbanizam Niš.

  Sam kompleks blizu banjske rampe, planiran je tako da može da opslužuje tokom cele godine jer ima zatvorene objekte, kao i kompleks otvorenih bazena.  Izgrdanjom ovog kompleksa Nišlije dobijaju još jednu novu ponudu za sport, razonodu i rekreaciju, kao i popunjavanje samog turizma Niške Banje. Podsećanja radi za izgradnju Akva – parka  biće izdvojeno 2, 4 milijarde dinara iz Gradskog budžeta, a završetak radova je planiran u naredne tri godine.

                       Zavodu za urbanizam je pripala i Velika nagrada salona budući da je od 30 sutra on 20 puta ugostio urbaniste Srbije organizacijom Salona.

                      “Kruna svih nagrada koje su dodeljene je velika nagrada Salona koja je ove godine dodeljena JP Zavod za urbanizam iz Niša koji je do sada organizovao 20 Salona održanih u ovom gradu. Da nije bilo niškog Zavoda i Niša ne bi bilo ni urabinističkog salona, najbolje i najveće manifestacije planiranja i urbanizma u regionu. Za ceo taj trud ovo javno preduzeće je dobilo Veliku nagradu ove godine”, kaže dr Aleksandar Jevtić, predsednik Udruženja urbanista Srbije.

                      Urbanizam uvek prati tendencije u društvu, tako i danas u jednom vremenu grubog, liberalnog  kapitalizma, socijalističku arhitektura zamenila je moderna arhitektura svedenih formi.

                      “Imamo praksu urbanizma kada smo živeli u socijalističkom uređenju, kada je zemljište bilo državno i kada su metodologije urbanističke bile mnogo slobodnije. Sada imamo metodologiju liberalnog kapitalizma kada mora da se vodi strogo računa o vlasničkim odnosima, o parcelama, o statusu, o investitorima, o političkim zahtevima. Sve to zajedno mora da čini urbanizam”, istakla je Slavica Ferenc, predsednica Saveta Salona.

                   Prema rečima dr Aleksandra Jeftića  nagrade se dodeljuju u 12 kategorija i svrstane su u one kategorija po kojima su i svrstane urbanističke kategorije, nagrade za prostorne planove, generalne planove, planove detaljne regulacije, kao i  publikacije i inovacije u planiranju, ali i studentske nagrade.

                      Salon urbanizma osnovan je 1991. godine, a njegov osnivač je Zavod za urbanizam  u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare