“Velika mesta svetske istorija” izložba fotografija u Nišu

NIŠ

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i članica Gradskog veća za kulturu Jelena Mitrovski primili su danas u Gradskoj kući delegacije Beča i turskog Izmita koje borave u Nišu.

Grad Niš već devet godina saradjujuje sa ovim gradovima na projektu „Carevi koji su promenili svet“.

Danas je istaknut značaj te saradnje i povezivanje različitih delova sveta, čija su spona značajni rimski imperatori-tetrarsi Galerijus, Makiminus Deo, Licinije i Konstantin.

Bulatović je rekao kako očekuje da se saradnja sa Bečom i Karnuntumom, koji se nalazi pored glavnog grada Austrije, kao i sa Izmitom u Tusrkoj, nastavi novim projektima koji su u vezi sa obeležavanjem 70.godišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN, u Parizu 10.decembra 1948.godine.

Profesor Pjero Bordin, osnivač i direktor festivala i simpozijuma Art Karnuntum, koji je i idejni tvorac niza međunarodnih događaja  „Imperatori Karnuntuma su promenili svet“, projekta koji je tom gradu doneo oznaku European Heritage Label, naglasio je da je ova godina proglašena godinom evropskog kulturnog nasleđa i da očekuje da svi gradovi koji su i do sada radili zajednički, trudeći se da svetu objasne značaj prošlosti i nasleđa koja ona donosi, budu uključeni u obeležavanje 70 godina od donošenja deklaracija UN.

On je istakao da se edikt, objavljen 313. edikt može smatrati pretečom člana 18 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN, „svako ima pravo na slobodu misli, savesti i vere“.

Iz tog razloga, rekao je , i zahvaljujući imperatorima iz Karnuntuma, i promeni kursa pre više od 1700 godina, dogodile su se promena nepojmljivih razmera, koje su oblikovale naš svet i kulturu zauvek.

Nakon prijema, u holu Gradske kuće otvorena je izložba fotografija „Velika mesta svetske istorije“, koja predstavlja svojevrsno putovanje ka korenima evropske kulture, počev od 308.godine do 1948.

Izložbu je upotpunio i program koji je izveo Akademski hor Studentskog kulturnog centra Niš, pod dirigentskom palicom mr Zorana Stanisavljevića, kao i nastup pijaniste Aleksandra Raosa, koji se predstavio etidom slika u es-molu Sergeja Rahmanjinova i etidom u cis molu, opus 42, br.5 Aleksandra Skrjabina.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare