Velika količina straha

BEOGRAD

Predstavnica Autonomnog ženskog centra Sanja Pavlović rekla je danas da je skup u sredu ispred redakcije Informera u Beogradu zbog objavljivanja intervjua sa višestrukim silovateljem u tom tabloidu imao cilj da se pokaže protest i emocije prema onome što se desilo.

“Velika količina straha, osećaja nezaštićenosti, nebezbednosti se pojavilo kod žena, kao i poniženje da u medijima imamo priliku da čitamo detalje silovanja”, rekla je ona za N1 i dodala da je to traumatizovanje ne samo za žrtve tog silovatelja, već i za sve žene koje su doživele neko seksualno nasilje.

Na pitanje kako tumači izjavu urednika Informera Dragana J. Vučićevića da su takve intervjue objavljivali mnogi svetski mediji, ona je rekla da argument Informera jeste tačan, ali da tom intervjuu fali kontekst u kojem se dešava, obučenost novinara i priprema za intervju, momenat profesionalnosti i očuvanje dostojanstva žrtava.

“Pristupa se zločinu silovanja na senzacionalistički, tabloidni način, stvara se atmosfera straha”, ukazala je Pavlović i naglasila da je nedopustivo da se neko bogati, stvara tiraž na osnovu takvog zločina kao što je silovanje.

Prema njenim rečima, seksualno nasilje još ne razumemo dovoljno, za razliku od porodičnog nasilja gde smo dosta napredovali i mnogi više ne smatraju da je ono privatna stvar.

“Seksualno nasilje je i dalje tabu, i dalje nije jasna ta granica između uznemiravanja i udvaranja, i dalje nije jasno šta je pristanak”, napomenula je Pavlović.

Kako je istakla, i kod mladih i kod starijih seksualno nasilje jedan je od zločina za koji se najviše krive žrtve.

“Jedno naše istraživanje je pokazalo da nema razlika između dečaka i devojčica, svaka treća mlada osoba smatra da je devojka sama kriva ako doživi seksualno nasilje ako je bila provokativno obučena”, navela je Pavlović i dodala da iako nemaju tačne brojke, poznato je da je i u Srbiji i u svetu silovanje najmanje prijavljen zločin.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare