Većina osmaka iz Velike Grabovnice hoće na medicinu

 

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović posetio je OŠ „Vuk Karadžić“ u Velikoj Grabovnici u okviru plana i dogovora sa direktorima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Leskovca. Cilj ovih poseta je da se lokalna samouprava bliže upozna sa problemima škola i kako se ti problemi mogu prevazići.

„Lokalna samouprava je u prethodnom periodu uložila pet miliona dinara u zamenu stolarije i uređenje sanitarnih čvorova. Škola ima i kabinet informatike, tako da deca mogu da prate sve ono što je potrebno. Za dva meseca su prijemni ispiti za srednje škole, a videli smo da je danas pripremni test iz matematike, sutra iz srpskog jezika, a trećeg dana mešoviti test. Nastavnici daju sve od sebe da znanje prenesu na decu. Ono što sam primetio je da najveći broj učenika planira da se upiše u Medicinsku školu, gde idu isključivo najbolji učenici. To može da bude suspektno i ta ista deca se verovatno zbog uticaja same sredine i porodice možda pripremaju i da nastave školovanje ili rad u Nemačkoj. Ovde krov na biblioteci nije u najboljem stanju i nadamo se da ćemo to sanirati do kraja godine.“

Direktor škole Mića Kostić napomenuo je da je zahvaljujući lokalnoj samoupravi u isturenom odelenju škole u Dobrotinu postavljena nova ograda, a u Velikoj Grabovnici je uvedeno parno grejanje i zamenjena kompletna stolarija, čime su troškovi grejanja smanjeni za 50%.

„Planiramo da u matičnoj školi rešimo oronuo zid sa zapadne strane, treba promeniti oluke, kao i kamere za video nadzor.“

 

OŠ „Vuk Karadžić“ u Velikoj Grabovnici pohađa skoro 200 učenika i tri isturena odelenja. Oformljena je 1893. godine kao četvororazredna škola. Od 1954. je prerasla u osmogodišnju školu koju su pohađala deca iz Slatine, Male i Velike Kopašnice, Belog brega, Dobrotina, Zagužana, Tulova, Zoljeva, Male i Velike Grabovnice. Broj učenika je počeo da se osipa 80-ih godina, jer su neki đaci svoje obrazovanje nastavili u grdeličkoj školi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare