Većina Nemaca protiv članstva Ukrajine u NATO

BERLIN

Većina Nemaca je protiv prijema Ukrajine u NATO, barem u narednim godinama, pokazuje anketa „Dojčandtrend“. Istovremeno, najavljeno ublažavanje pandemijskih mera nailazi na jasno odobravanje građana.

Prema anketi „Dojčlandtrend“, koja se redovno sprovodi za javni servis ARD, većina Nemaca odbija prijem Ukrajine u NATO. Više od polovine anketiranih (53%) je protiv članstva – od toga je 31 odsto protiv članstva u narednim godinama, dok je čak 22 odsto protiv toga da Ukrajina ikada postane članica tog vojnog saveza.

Istovremeno, 28 odsto ispitanih Nemaca s pravom glasa je protiv članstva te zemlje u NATO u trenutnoj situaciji, a 19 odsto ispitanih nije moglo ili nije htelo da komentariše to pitanje.

Pitanje članstva Ukrajine u NATO je centralna tačka u napetoj bezbednosnoj situaciji u Evropi. Kao garanciju bezbednosti, Rusija između ostalog zahteva da njena susedna država ne bude primljena u NATO.

Velika većina odobrava ukidanje pandmijskih mera

Istraživači su se bavili i odlukom nemačke savezne i pokrajinskih vlada o opsežnom ublažavanju mera protiv korone i utvrdili da to nailazi na jasno odobravanje nemačkih građana: 67 odsto smatra taj korak prikladnim, 27 odsto neprikladnim.

Ovakve table na kojima piše da je dozvoljeno samo za vakcinisane, testirane i sl, uskoro u Nemačkoj više ne bi trebalo da postoje

Savezna i pokrajinske vlade dogovorile su se da do kraja marta u velikoj meri ukinu aktuelne mere protiv korona virusa, a simpatije za to preovladavaju u svim slojevima stanovništva i glasača. Najviše zagovornika ima u redovima Liberala (FDP) – 72 odsto i Alternative za Nemačku (AfD) 83 procenata. Nešto oprezniji su Nemci stariji od 65 godina, ali i oni daju pretežno pozitivne ocene za ukidanje mera (57 do 34 odsto).

Vladajuća koalicija ima podršku 48 odsto Nemaca

Ispitavanje javnog mnjenja „Dojčlandtrend“ redovno postavlja pitanje: kako bi glasali da su u nedelju izbori? Ove sedmice odgovor glasi: Socijaldemokrate (SPD) bi dobili 24 odsto glasova, dva procentna poena više nego pre dve nedelje, a konzervativni Demohrišćani (CDU i CSU) ostali su najjača snaga sa 26 odsto, što je ipak za jedan procenat manje nego pre mesec dana. Zeleni (15%) i Liberali (9%) takođe su izgubili po jedan procentni poen, AfD ostaje na 12 odsto, ka i Levica na svojih pet procenata.

Sve u svemu, vladajuću koaliciju, SPD, Zeleni i FDP, podržava ukupno 48 odsto građana.

Istraživanje „Dojčalndtrend“ sprovedeno je 15. i 16 februara telefonom i onlajn na slučajnom uzorku od 1.202 osoba s pravom glasa u Nemačkoj.

Dojče Vele

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare